Gå til sidens hovedinnhold

«Madde-saken» sendes til pressepolitiet

Kongekritiker Carl-Erik Grimstad klager inn Se og Hørs sak om Tora og Jonas påståtte utroskapsforhold.

Carl-Erik Grimstad og Gunnar Bodahl-Johansen klager Se og Hør inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU). Dette er et klageorgan satt opp av pressen, for å avgjøre hvorvidt medier holder seg innenfor store deler av pressens eget regelverk, Vær Varsom-plakaten.

Det er bladets intervju med den 21 år gamle Meråker-kvinnen, Tora Uppstrøm Berg, som har fått de to til å reagere.

- Gunnar Bodahl-Johansen og undertegnede har klaget inn Se og Hør for brudd på Vær Varsom-plakatens punkt 3.11 i tilknytning til at både kilde og sjefredaktør har stadfestet at det i «Madde-saken» er betalt penger for påstander om et utroskapsforhold, skriver Grimstad på sin egen blogg.

Fikk 12.500 kroner
Uppstrøm Berg fikk angivelig 12.500 kroner av Se og Hør for å stå frem med sin affære med den svenske prinsesse Madeleines tidligere forlovede, Jonas Bergstrøm.

Årsaken til at Grimstad og Bodahl-Johansen klager inn Madde-saken er at det er betalt penger for å få frem detaljene om one-night standen. Som hovedregel skal ikke pressen betale kilder og intervjuobjekter for informasjon, ifølge Vær Varsom-reglene.

«Årsaken til bruddet mellom den svenske prinsessen og hennes forlovede har en offentlig interesse. Derimot mener vi det heller er tvilsomt om opplysningene som fremkommer i intervjuet med den 21 år gamle norske kvinnen, kan komme inn under unntaksbestemmelsen i punkt 3.11», skriver Grimstad og Bodahl-Johansen i klagen.

Hvor går grensen?
Grimstad og Bodahl-Johansen ønsker å få belyst hvor grensen for betalingsjournalistikk går.

«Av ovennevnte grunner er det viktig å få belyst hvor grensen går for hva som er akseptabel betalingsjournalistikk. Med andre ord: Er tilfellet Tora (21) å betrakte som et unntakstilfelle som berettiger betaling til kilden, eller har Se og Hør gjennom å betale fått den unge kvinnen til å gjøre noe de ellers ikke ville ha gjort, og som ofte også strider mot deres samvittighet», heter det i deres klage.

Kommentarer til denne saken