Ifølge The Guardian skal det ha vært Sunday Mirror-journalisten Lori Campbell som først tipset politiet om at hun mistenkte Robert Murat for å være mannen som bortførte Madeleine McCann. Hun baserte varslingen på at hun mente Murat hadde oppført seg veldig likt den dømte drapsmannen Ian Huntley som utførte Soham-drapene på Holly Marie Wells (11) og Jessica Aimee Chapmann (11) i 2002 under Madeleine-sakens innledende fase.

I sin egen avis skrev hun følgende om årsaken: «Det var noe unnvikende og ubehagelig med Murat som gjorde at jeg følte meg ekstremt ukomfortabel.»

Samme dag som politiet bestemte seg for å forhøre Murat og gjøre ham til en såkalt argudio (formelt mistenkt i saken, red. anm), sa samme Campbell til Sky News:

- Det hadde mange likhetstrekk med Soham-drapene. Det var min første tanke. Han hang rundt oss og forsøkte å finne ut hva vi visste.

Etter dette skal britisk presse ha videreformidlet en rekke historier og påstander familien mener er løgn og oppspinn.

De uttalelsene og mange lignende saker kan britisk presse nå komme til å betale dyrt for.

Flere medier
Nå har Murat bestemt seg for å kreve både unnskyldning og erstatning fra 11 aviser og én tv-stasjon. Dette er:

 1. Sky
 2. The Daily Express
 3. The Sunday Express
 4. The Daily Star
 5. The Daily Mail
 6. The Evening Standard
 7. The Metro
 8. The Daily Mirror
 9. The Sunday Mirror
 10. The News of the World
 11. The Sun
 12. The Scotsman

Dersom Murat vinner saken kan han vente seg et rekordoppgjør.

Millioner
Ifølge Caroline Kean, som er ekspert på denne type erstatningssaker, kan erstatningen komme opp i 2 millioner pund. Det tilsvarer 19,3 millioner kroner. Blir dette utfallet kommer erstatningen til å være den høyeste som er gitt i Storbritania i forbindelse med denne type saker. Det blir i såfall ikke første gang britisk presse må betale erstatningspenger for uriktige oppslag i Madeleine-saken.

Så sent som i slutten av mars i år skrev Nettavisen at fire Expressaviser ble dømt til å betale Madeleines foreldre, Kate og Gerry McCann, en erstatning på rundt 6.6 millioner kroner. To av avisene trykket også uforbeholdne unnskyldninger på forsiden av avisene sine der de beklaget at de hadde antydet at paret stod bak drapet på sin egen datter. Tre av de fire avisene, The Daily Star, The Daily Express og The Sunday Express, er altså nok en gang ute i hardt vær.

Den siste avisen som måtte betale erstatning til McCann-ekteparet var The Daily Star Sunday.

Lang vei
Det kan bli en lang vei å gå for Murat før han får en eventuell erstatning. Han er nemlig fortsatt en såkalt argudio, noe som betyr offisielt mistenkt. Ting tyder imidlertid på at det er i ferd med å endres.

Nylig leverte nemlig politiet i Portugal tilbake Murats pc, klær og andre objekter som ble konfiskert fra Murats hjem i forbindelse med saken.

Politiet har også godkjent at Murat, som er britisk statsborger, kan dra på en lengre tur for å besøke sin tre år gamle datter i England.

Murat har hele tiden benektet enhver befatning med Madeleine-saken.