Amerikanske myndigheter beslagla onsdag den svindeltiltalte finanstoppen Bernard Madoffs palass og luksusyacht i Palm Beach.

Madoff er siktet for omfattende tyveri, bedrageri, hvitvasking og skattesnusk, og skal ha svindlet til seg nærmere 440 milliarder kroner over ren periode på 20 år.

Kan få 150 år
70-åringen har erklært seg skyldig etter tiltalen og sitter nå varetektsfengslet i påvente av domsavsigelsen 16. juni. Den kan lyde på 150 års fengsel.

Selv om Madoffs luksuseiendommer, eiendeler og verdipapirer kan innbringe hundrevis av millioner kroner, blir dette bare småpenger i forhold til milliardene som er forsvunnet.

Opptil tre millioner mennesker i minst 25 land kan ha blitt ofre for Madoffs svindel, etter å ha investert sparepenger i fondsforvaltningsfirmaet hans som i realiteten fungerte som et pyramidespill.

Enkelttap på milliarder
6700 har til nå gjort krav i boet, blant dem banker og investeringsselskaper verden over, organisasjoner, stiftelser og privatpersoner. Noen av enkelttapene er på flere milliarder kroner.

Madoff hadde særlig en høy stjerne i det jødiske miljøet i USA, og blant dem som er rammet er 100-millionersstiftelsen til nobelprisvinneren Elie Wiesel der pengene har forsvunnet.