Russisk politi sier de har pågrepet Semion Mogilevich, mistenkt bandeleder for et kriminelt østeuropeisk nettverk. Han ble tatt etter 15 år som ettersøkt, melder Reuters.

Mogilevich ble født i Ukraina. USA mener han var leder for det kriminelle nettverket Solntsevskaja-banden, oppkalt etter et nabolag i utkanten av Moskva. Nettverket skal ha blitt opprettet på 1990-tallet. FBI mener de drev med våpensmugling, narkotikasmugling, hallikvirksomhet, hvitvasking av penger og organisert børssvindel.

Mange identiteter

I Russland er han nå pågrepet i forbindelse med anklager om skatteunndragelser i Arbat Prestige, et av Russlands største kosmetikkselskaper.

61-åringen opererte under falskt navn da han ble pågrepet torsdag sammen med Vladimir Nekrasov, som er toppsjef i Arbat Prestige.

- Sergei Schnaider, bedre kjent som Semion Mogilevich, ble også pågrepet, sier Angela Kostoyeva, talskvinne for Innenriksdepartementets enhet mot organisert kriminalitet.

- Han er en person med flere etternavn, flere statsborgerskap og har vært ettersøkt i femten år av både russiske og utenlandske myndigheter, sier hun.

Ifølge AP har han brukt inntil 17 aliaser og har pass fra flere land.

50 politifolk og spesialstyrker skal ha blitt satt inn i pågripelsen av de to mennene i Moskva, ifølge en russisk avis. Arrestordren ble godkjent av en domstol i Moskva torsdag.

(Saken fortsetter under videovinduet)

208497

Omfattende kriminalitet
- Mogilevich er ettersøkt i USA etter anklager om organisert pengeutpressing, bedrageri og hvitvasking av penger, sier Tom Casey, talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet.

FBI mener Mogilevichs hovedkvarter lå i Ungarns hovedstad, Budapest. Han skal blant annet ha påført amerikanske og kanadiske investorer tap på over 150 millioner dollar.

De mener videre Mogilevich bodde mesteparten av tiden i Moskva, men at han også hadde forbindelser til USA og England.

Separate saker
Den amerikanske granksningen av Mogilevich er basert på en anklage fra 2003 i Philadelphia, der Mogilevich og en samarbeidspartner skal ha manipulert aksjekursen for selskapet YBM Magnex Inc, et selskap med base i Pennsylvania. Selskapet kollapset i mai 1998.

Pete Kowenhoven, leder i FBIs enhet mot organisert i Philadelphia, sier han er godt fornøyd med at Mogilevich er arrestert. USA har tidligere begjært Mogilevich utlevert i forbindelse med YBM Magnex-saken.

- Vi får se hva som videre skjer. Vi ser fram til fortsatt samarbeid med russiske myndigheter, sier Kowenhoven.

USA har ingen utvekslingsavtale med Russland.