Gå til sidens hovedinnhold

Magien som ingen kunne stoppe

- Jeg spilte nok en kamp for mye, sier Edwin van der Sar etter det skuffende tapet i avskjedskampen.

HTML EMBED

BARCELONA - MANCHESTER UNITED 3-1:

Selv ikke taktikeren Alex Ferguson eller en solid sisteskanse i veterankeeper Edwin van der Sar kunne hindre Barcelona i å hente nok en tittel til premieskapet.

- Jeg spilte nok en kamp for mye. Det er selvfølgelig ikke noe gøy å tape. De hadde de største sjansene og vi gjorde en feil eller to. Det straffet de oss for, sa 40-årige Van der Sar til ITV.

Nederlenderen hadde trukket på seg Uniteds keeperdrakt for siste gang på Wembley lørdag og hadde selvsagt håpet på en bedre opplevelse. Veteranen leverte flere gode redninger, men fikk til tider sørgelig liten hjelp av medspillerne. Noen vil kanskje hevde at han burde tatt Lionel Messis skudd som ga 2-1.

- Jeg mener jeg sto riktig plassert. Han pleier å skru den mot den bakre stolpen, men gjorde ikke det der. De er gode, og det er viktig å få det første målet. Det klarte ikke vi. Jeg vil takke alle for de gode minnene, la Van der Sar til.

- Gjorde ikke nok
Etter å ha blitt utspilt i store deler av mesterligafinalen hadde ikke Manchester United-stopper Nemanja Vidic problemer med å innrømme at det beste laget vant.

- Jeg tror hvis vi ser tilbake på det, så har vi aldri møtt et lag som Barcelona før. De spilte god fotball og fortjente å vinne. Vi forsøkte å presse høyt og i noen faser av spillet greide vi oss bra. På målene deres gjorde vi ikke nok for å hindre spillerne deres. Når de får tid med ballen kan de klare den siste pasningen, og det var akkurat det de gjorde, sa en selvkritisk Vidic ifølge Sky Sports.

Tidligere Liverpool-spiler Javier Mascherano spilte igjen i Barcelonas midtforsvar mens lagkaptein Carles Puyol ble plassert på benken på grunn av en skade. Argentineren roste motstanderen og benyttet sjansen til å sende en liten hilsen til Liverpool-fansen.

- Vi slo et fantstisk fotballag, og spilte på måten vi vet vi kan. Å vinne Champions League er det største for alle fotballspillere. Jeg vet Liverpool-supporterne ble litt skuffet over meg da jeg forsvant. Denne seieren var litt for dem også.

Startet friskt
Det var ventet at Barcelona kom til å ha ballen mest og styre det meste av spillet. Selv United og manager Alex Ferguson, som er vant til å føre kamper selv, innså det på forhånd.

Det overrasket nok ikke spesielt mange at det var Manchester United som la ut i et ekstremt høyt tempo fra start. Det engelske mesterlaget gjorde et forsøk på å ryste de ballsikre katalanerne.

Og det lyktes til en viss grad de første ti minuttene. Farten til Javier Hernández plaget Barca-midtstopperne. Meksikaneren kom flere ganger i god posisjon, men var litt for hissig på grøten og løp som regel i offside.

Manchester Uniteds beste mulighet i innledningen var faktisk da Gerard Pique var nær ved å spille ballen forbi egen keeper. Victor Valdes fikk med nød og neppe stokket beina og klarert etter at et nytt United-framspill i bakrom skapte trøbbel.

Holdt ballen i laget
Men så begynte katalanerne anført av Lionel Messi og midtbaneduoen Xavi og Andrés Iniesta å holde ballen mer i laget. United ble løpende imellom og det ble mer og mer sjeldent at Fergusons menn klarte fikk kjenne på matchballen.

Da kom også de første sjansene. Pedro Rodríguez kom farlig nær på et lavt innlegg etter kommunikasjonssvikt mellom Fábio og Rio Ferdinand.

David Villa fulgte opp med to nye forsøk som varslet at suksesstrener Josep Guardiolas mannskap begynte å feste grepet.

Så kom den første scoringen. Pedro Rodríguez fikk igjen sjansen da Patrice Evra lot seg friste til å trekke inn mot midten for å sikre sonen bak egne midtstoppere.

Pedro flyttet seg klokelig motsatt vei. Dette observerte selvsagt ballfører Xavi og ga ballen videre til sin spanske landslagskompis. 23-årige Pedro fikk den tiden han trengte og overlistet Edwin van der Sar, keeperlegende som spilte sin siste kamp, og Barcelona ledet fortjent 1-0.

Abidal i trøbbel
Om United hadde trøbbel i forsvar var det tydelig at også noen var rustne i Barcelonas bakre firer. Javier Mascherano figurerte igjen i midtforsvaret, mens Eric Abidal spilte på venstrebacken, selv om det ikke er mange månedene siden franskmannen måtte operere bort en svulst i leveren.

Nevnte Abidal viste at han kanskje har litt igjen til toppformen da Wayne Rooney var arkitekten bak et lynraskt United-angrep etter innkast. Et veggspill med Ryan Giggs ga den engelske landslagsspissen muligheten til å avslutte innenfor 16-meteren.

Rooney gjorde ingen feil og løftet ballen forbi Valdes. Manchester United gikk noe heldig til pause med uavgjort, men hadde håp om å vende kampen til sin fordel om de fikk løftet spillet.

Men da annenomgangen satte i gang viste Barcelona mer og mer at de var et bedre lag.

Sjansene ble flere og flere, og stakkers Van der Sar virket mer og mer alene i kampen mot katalanerne. Nederlenderen reddet United flere ganger, men fikk ikke nok hjelp av forsvaret foran ham.

Messi skapte kaos
Dermed var det nesten uunngåelig at Lionel Messi etter hvert også skulle sette sitt preg på kampen. Nemanja Vidic og Patrice Evra var merkelig passive og slapp argentineren til skudd like utenfor 16-meteren. Dermed sto det 2-1, og Barcelona ble bare enda mer sikre på egne ferdigheter.

David Villas 3-1-mål da det gjensto drøye tjue minutter bare bekreftet nivåforskjellen på de to lagene. Etter at Messi og Busquets hadde småspilt seg forbi United-forsvaret nok en gang avsluttet Spanias fremste målgjører med å skru ballen i en nydelig bue forbi Van der Sar.

Før årets finale var det knyttet stor spenning til hvilken av de to klubbene som ville ta sin fjerde tittel i den gjeveste europacupen. Spenningen varte ikke så lenge som mange hadde ventet.

Kommentarer til denne saken