Gå til sidens hovedinnhold

Magisk hat trick

Norge har hatt tre næringsministre på rad uten utdannelse eller erfaring fra næringslivet.

Dette er et ømtåelig tema. Lang utdannelse gir ikke nødvendigvis kloke mennesker, og det er heller ikke slik at et langt yrkesliv i privat næringsliv nødvendigvis gir deg god politisk innsikt.

Likevel er det påfallende at statsminister Jens Stoltenberg tre ganger på rad har utnevnt næringsministre som knapt har satt sine bein i private bedrifter eller slitt ned pulten på en lesesal:

HTML EMBED

Sylvia Brustad har vidergående skole og medielinjen ved Arbeiderbevegelsens Folkehøyskole.

HTML EMBED
HTML EMBED

Dag Terje Andersen har examen artium og bakgrunn som skogsarbeider.

HTML EMBED
HTML EMBED

Odd Eriksen har bakgrunn som elektrolyseoperatør og fagforeningsleder.

HTML EMBED

Intet vondt ord om noen av dem personlig, og det kan heller ikke være tvil om at både Sylvia Brustad og Dag Terje Andersen har lang rikspolitisk erfaring. Men likevel er det påfallende hvor lite bakgrunn og interesse de har for å lede regjeringens arbeid med å utforme en fremtidsrettet næringspolitikk.

Les om deres bakgrunn her:To russ og en operatør

Mye kan sies om Arbeiderpartiets industrireisning i Norge etter krigen, men tidligere var næringsministeren en tung figur i regjeringen. Partiet hadde også profilerte næringspolitikere. I dag virker det som om stillingen har blitt en salderingspost og det beste beviset er at Sylvia Brustad fikk jobben fordi hun var sliten etter sin forrige post.

Næringsdepartementet er altså en hvilepost, og vi snakker om et departement som håndterer nesten 50 milliarder kroner i årlige utgifter og som har en hånd med statens eierskap i en rekke bedrifter - blant andre Aker Holding.

«Skape og dele» er Arbeiderpartiets kjerneslagord nå for tiden, og næringsministeren er en nøkkelperson nettopp i å skape. Landet er i vanskelige økonomiske tider og alle andre bransjer enn de som får kunstig åndedrett av staten eller oljevirksomheten i Nordsjøen sliter. De siste ledighetstallene viser at Norge har 72.700 helt arbeidsledige - en økning på 88 prosent fra i fjor.

Med den famøse milliardkampen mot Kjell Inge Røkke og Aker Holding i friskt minne, blir neppe næringspolitikk noen velgermagnet.

På fotballspråket er tre mål av samme person i samme omgang uten scoringer i mellom et hat trick.

Det er ytterst sjeldent at det samme skjer med selvmål.

Kommentarer til denne saken