NEDERLAND-FRANKRIKE 4-1: De kunne ikke vinne EM fordi forsvaret er for svakt, sa ekspertene før EM. Glem forsvaret! Nederland har et angrep som tryller!

- Resultatet er tøft hvis du ser på kampen, men de gjorde akkurat det samme som mot Italia, de stolte på kontringene sine, sa Thierry Henry etter Frankrikes største tap siden 0-4-tapet for Polen i 1982.

Kontringsfotball
Dirk Kuyt fikk strengt tatt sitt mål ganske billig, da han ble markert av lille, offensive Florent Malouda ved en corner og nærmest uforstyrret kunne heade Nederland i ledelsen etter bare ni minutter.

Men 2-0-målet var praktfullt!

Angrepet startet med et nederlandsk innkast langt inne på egen banehalvdel, fortsatte med en herlig piruett av Ruud van Nistelrooy og ble så fulgt av et strålende innlegg fra Arjen Robben til Robin van Persie, som fikk æren av å sette ballen i nettet.

Dette skjedde etter at Frankrike hadde presset hardt for en utligning, en utligning de strengt tatt hadde fortjent - men som de gang på gang ble nektet av en opplagt Edwin van der Sar i det oransje målet.

Dristig trenervalg
Nederlands keeper kan imidlertid ikke ta på seg æren for at nullen ble stående etter Thierry Henrys målsjanse i det 54. minutt. Henry kom alene med keeper etter at Giovani van Bronckhorst opphevet offsidefellen, men lobbet over både van der Sar og målet.

Legenden Marco van Basten, som vant EM som spiller for Nederland i 1988, skal ha sin del av æren for fredagens seier. Han satte inn offensive Arjen Robben for den defensive midtbanespilleren Orlando Engelaar ved pause, og han satte inn offensive Robin van Persie for Dirk Kuyt i det 56. minutt.

Hvor mange andre trenere ville gjort disse byttene med en 1-0-ledelse?

Belønningen kom - som allerede nevnt - først gjennom van Persies mål. Og deretter gjennom Arjen Robben, som - etter at Thierry Henry hadde redusert til 1-2 med en elegant styring - banket inn 3-1-målet på frekkeste vis.

- Ble for passive
Robben gikk rett i angrep etter Frankrikes reduseringsmål, fikk ballen på venstrekanten av sekstenmeteren, hadde to mann på seg og banket ballen opp i nærmeste kryss da han var tre meter fra dødlinjen.

- Vi startet bra, men så ble vi for passive under det franske presset mot slutten av første omgang. I andre omgang var vi farlige selv da vi var under press. Robben og van Persie hjalp oss til det, konstaterte van Basten overfor Reuters.

Wesley Sneijder gjorde ydmykelsen komplett da han etter en elegant vending 17 meter fra mål skrudde ballen i nettaket til 4-1 på overtid.

Fantastisk! Magisk!

Gruppevinner
Nederland er allerede sikret førsteplassen i gruppe C, mens Frankrike og Italia begge er avhengig av at Nederland slår Romania i den siste kampen for å ha en mulighet til å gå videre til kvartfinalene. Hvis Romania vinner, er de sikret andreplassen. Taper Romania, går vinneren av møtet mellom Frankrike og Italia videre.

Romania kan også gå videre med uavgjort, men det forutsetter at også Frankrike og Italia spiller uavgjort.

Hvis Romania taper og Italia sikrer seg uavgjort med scoringer vil italienerne gå videre med flere scorede mål i de innbyrdes oppgjørene mellom de tre lagene ettersom alle ender på tre poeng. Taper rumenerne med et bedre tremålsresultat enn 1-4, eks 2-5, og Italia - Frankrike ender målløst går Romania videre.

Uansett kan Nederland teoretisk sett tape med vilje i sin siste kamp for å sikre at verken Frankrike eller Italia står på motsatt banehalvdel i en eventuell semifinale. Vinneren av Nederlands kvartfinale møter nemlig vinneren av kvartfinalen mellom gruppevinner D og andreplass C.

Se bildekarusell fra kampen her!

251

Sjekk EM-magasinet!

Gå til sportsforsiden!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)