Gå til sidens hovedinnhold

- Magnetleketøy er farlig

Magneter på leker og kjøleskap kan være farlige for barn.

I sin nettside advarer Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) om farlige magnetleketøy etter at barn iblant annet Danmark, Sverige og USA ble alvorlig skadd ved svelging av disse lekene.

- Det er styrken på magneten som gjør noen av disse lekene farlige. Lekemagnetene har blitt like sterke som de profesjonelle. Det gjør dem farlige dersom et barn svelger to av dem samtidig, for det kan klemme indre organer og føre til alvorlig helseskade, sier avdelingsleder Gunnar Wold i DSB til Nettavisen.


De populære leketøyene som blant annet henger på mange nordmenns kjøleskap er ikke forbudt i Norge.

DSB rapporterer om en fire år gammel dansk gutt som ble alvorlig skadd tidligere i år, da han svelget to magnetdeler med noen timers mellomrom. Delene forårsaket hull på tarmen, som har resultert i mange operasjoner, alvorlig bukhulebetennelse og midlertidig stomi.

Finnes på det norske markedet
Liknende tilfeller er også rapportert iblant annet Sverige og USA. DSB har ikke registrert tilsvarende saker i Norge.

- Vi kan ikke se bort fra at det også finnes denne type magneter på det norske markedet. Vi skal snart ta kontakt med leketøysbransjen for å gi dere informasjon om risikoen noen av disse lekene representerer for barn

Ifølge Wold finnes det ingen felles europeisk standard for magnetleketøy, men grunnet flere ulykker knyttet til slike leker den siste tiden, arbeides det nå for en felles sikkerhetsstandard.

Inntil videre er DSB avventende til et forbud i Norge. Men de venter på nye opplysninger om uønskede hendelser for å foreta en ny vurdering og følge opp med tiltak.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai