Gå til sidens hovedinnhold

Magnus knuste Simen

Magnus Carlsen kan bli tidenes yngste norgesmester i sjakk etter å ha slått regjerende mester Simen Agdestein.

SE PARTIET HER
Diskuter med andre

(MOSS/OSLO/ TV 2 Nettavisen): Magnus Carlsen (15) vant prestisjeduellen mot Simen Agdestein (39) torsdag etter kun 34 trekk og tre og en halv times spill.

I sjakk er det nærmest utklassing.

Agdestein hadde tilsynelatende god kontroll i 26 trekk, før han bega seg inn på en feilslått plan der kongen spaserte rett inn i løvens hule. Dermed raste stillingen sammen som et korthus.

Magnus har 6 poeng før de to siste rundene fredag og lørdag. Vinner han begge, er Kongepokalen hans. Men Simen Agdestein er bare et halvt poeng bak, og møter lettere motstand.

Blir Magnus norgesmester, sletter han nettopp Simens rekord fra 1982 og blir tidenes yngste mester - med tre dagers margin ...

Se alle resultatene her

LIVE: Følg innspurten i NM

Se hva vi skrev på forhånd:

NM i sjakk spilles i Moss denne uken, og Simen Agdestein og Magnus Carlsen spiller hovedrollene - som i fjor.

Selv om Magnus nærmer seg verdenstoppen med stormskritt, får han ikke kongepokalen uten kamp.

Sjakklærer Simen Agdestein ved Toppidrettsgymnaset i Bærum - miljøet Magnus Carlsen (15) har tilhørt i mange år - har sju NM-titler og vil ikke gi fra seg tronen så lett.

17 timer lang duell
Det så vi allerede i fjor. TV 2 Nettavisen arrangerte i fjor høst det som utviklet seg til tidenes sjakkduell i Norge. De to stormestrene møttes til omkamp etter å ha fått like mange poeng i den ordinære turneringen.

Etter 17 timers krig på brettet og flere ekstraspill sto Agdestein igjen som vinner.

- Deilig å vinne, sa Agdestein, mens hans unge rival klaget på at han var sliten etter utmattelseskrigen.

Her er vår sjakkside

Magnus har hvit
Nå skjer det samme igjen. Simen Agdestein er et hestehode foran etter seks av ni runder. Han har 5,5 poeng, og Magnus Carlsen 5 poeng. Men nå har 15-åringen sin gylne sjanse til å gå forbi.

Partiet som antagelig vil avgjøre NM, starter torsdag klokken 13.

Magnus har hvit - og åpner altså spillet. Det kan vise seg avgjørende. Magnus er best når han har initiativet og kan angripe, han tok også sine to seire i duellen i fjor med de hvite brikkene.

Diskuter Magnus vs Simen her

Verdenstopp uten NM-gull
Magnus ble også nummer to i 2004, og er ennå ikke blitt norgesmester selv han nå er nummer 30 i verden. Agdestein på sin side har falt til 211. plass på siste rankingliste.

Men han er i verdensklasse når formen og kamphumøret er på plass. Og han har imponert så langt i NM, med seire mot blant andre stormestrene Rune Djurhuus og Berge Østenstad (også sju NM-titler).

Kan skrive historie
Som 13-åring ble Magnus Carlsen ble verdens yngste stormester. Han kommer fra Lommedalen i Bærum, og både far og flere søsken spiller sjakk.

Klarer Magnus å vinne NM denne gangen, blir han også den yngste norgesmesteren noensinne. Han vil være tre dager yngre enn det nettopp Simen var da han tok sin første seier i 1982.

Stillingen så langt
533 spillere stiller til start i Mossehallen. Her er tetstillingen etter seks runder i de andre klassene der det kåres norgesmester:

Junior (født 1986 og senere): 1. Daniel J Kovachev 2. Johannes Kvisla 3. Sondre W Tofte

Kadett (født 1990 og senere): 1. Joachim Thomassen 2. Lasse Ø Løvik 3. Elias DeMac

Lilleputt (født 1993 og senere): 1. Benjamin Arvola 2. Joachim B Nilsen 3. Levi Andre Tallaksen

Miniputt (født 1995 og senere): 1. Jathavan Suntharalingam 2. Anders Thingstad 3. Jørgen Hoel

Senior (født 1945 og tidligere): 1. Ragnar Hoen 2. Vidar Taksrud 3. Hans Chr Fotland

Se alle resultatene her

Spill gjennom partier fra Moss

Stormester Rune Djurhuus har mange ganger vært i tetstriden i NM, men har aldri lyktes i å gå helt til topps. I 2. runde tok han en enkel seier mot FM Øystein Hole, men så ble det tap mot Simen Agdestein og IM Bjarke Sahl.

Her er partiet mot Hole, kommentert av Torstein Bae:

HTML EMBED
Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken