Makedonia har stengt grensen til Hellas for flyktninger og migranter, opplyser politiet i Skopje. Det melder NTB.

– Grensen er stengt, opplyser en makedonsk tjenestemann til AFP.

Les også: Her er båten med 45 afghanske flyktninger i ferd med å synke

Stengingen innebærer at den såkalte Balkan-ruta er stengt, en rute som tross vinteren er veien tusenvis av mennesker velger i håp om nå et EU-land. For de fleste er Tyskland målet. Også andre stater langs Balkanruta stenger grensen, melder tyske Zeit Online.

Makedonske Meta.mk melder at stengingen skyldes problemer på den slovenske jernbanen, som vanligvis er reiseruta inn i Østerrike. Derfor har Slovenia sagt stopp.

Les også: PU planlegger ny retur over Storskog torsdag

En polititalsmann nord i Hellas sier grensen har vært stengt siden tirsdag kveld, noe som har ført til at rundt 600 flyktninger i området ikke kommer seg videre. Det skal dreie seg om flyktninger fra Syria, Irak og Afghanistan.

Lisa Maria Akerø fortalte sist uke Nettavisen om sitt arbeid på Røde Kors' norske helsestasjon i Idomeni, nord i Hellas, et sted som ligger på reiseruta for mange av flyktningene og migrantene som vil videre gjennom Makedonia. Det er denne hyppig brukte grenseovergangen som nå er stengt.

Flaskehals på reiseruta

Idomeni er en flaskehals på flyktningenes Balkanrute og har i perioder vært et urolig sted. I høst stengte Makedonia grensen en periode for alle flyktninger, bortsett fra afghanere, syrere og irakere. I perioder var også grensen helt stengt.

Lisa Maria Akerø befant seg i Idomeni da det samlet seg 4000-5000 mennesker ved grensen og det oppsto demonstrasjoner og opptøyer.

Bekymret

- I Idomeni er det i utgangspunktet ingenting, bortsett fra en grusvei og en jernbanelinje og det apparatet NGO-er som Røde Kors og Leger Uten Grenser har fått på plass. Hit kommer det mange mennesker som er slitne, dårlig kledd, kanskje traumatiserte og desperate. Det vi så sist var voldelige demonstrasjoner og opptøyer som også barn havnet midt oppe i. Det var demonstrasjoner på jernbanelinjen der en mann døde etter å ha fått strøm i seg. Når jeg hører at Makedonia igjen stenger grensen blir jeg bekymret, sier Akerø til Nettavisen onsdag.

Slår alarm om forholdene

Hjelpearbeidere har de siste dagene slått alarm når det gjelder et utilstrekkelig tilbud som møter flyktningene, særlig barna. Samtidig skaper kulde og snø utfordringer, melder AFP.

Norges Røde Kors satte opp sin helseklinikk i Idomeni i oktober 2015 og har fram til januar i år behandlet 12.700 pasienter og gitt psykososial støtte til 21.201. Leger Uten Grenser er også tungt til stede.

Organisasjonen melder på Twitter klokka 18 onsdag at det befinner seg rundt 600 personer i Idomeni og at grensen er stengt. MSF-teamet på stedet distribuerer mat og tepper, heter det i meldingen.

Makedonias stenging av grensa mot Hellas er det siste i en rekke innstrammingstiltak fra statene langs Balkanruta, skriver Zeit Online. Også Kroatia har stengt sin grense.

Så langt i år har det ankommet i snitt 2000 personer hver dag til Hellas, ifølge Røde Kors.

Det makedonske nyhetsstedet Meta.mk (se tweet), som også har en utgave på engelsk, skriver onsdag at stengingen av grenseovergangen i Idomeni skyldes at jernbanen for tiden ikke er operativ i Slovenia.