Gå til sidens hovedinnhold

Maktskifte i Taiwan

Opposisjonen vant stort i valget av nasjonalforsamling.

Et overveldende flertall av de Taiwanske velgerne ga sin stemme til nasjonalistpartiet Kuomintang (KMT). Da alle stemmene var talt utalte den offisielle valgkommisjonen at KMT hadde sikret seg 81 av de 113 setene i nasjonalforsamlingen.

Shui-ban trekker seg
Sittende president Chen Shui-bian og hans parti Det Demokratiske Fremskrittspartis (DPP) mandattall reduseres nå til kun 27. De resterende fem madatene tilfaller partier som støtter nasjonalistene.

President Chen Shui-bian gjorde det klart at han trekker seg som partileder for DPP kort tid etter at valgresultatet var kjent.

- Jeg bærer alt ansvar. Jeg føler med angrende og skamfull, sier han ifølge nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Presidentvalg i mars
Han har blitt kritisert for å ha tilspisset situasjonen mellom Taiwan og Kina i sitt arbeide med å oppnå en formell selvstendighet. KMT har på sin side gått til valg på blant annet at de ønsker nærere bånd og et bedre forhold til Kina.

Shui-bians fratredelse som partileder påvirker ikke hans stilling som president. Men det vil sannsynligvis det nært forestående presidentvalget gjøre. 22. mars går det taiwanske folket igjen til urnene, og lørdagens valg levner ikke Shui-ban mye håp om å samle nok stemmer til å bli gjeninnsatt.

Reklame

Her får du tak i de superpopulære shortsene