Gå til sidens hovedinnhold

Målingene var en fiasko

Barack Obama ble kåret som seierherre i meningsmålerne, men slik gikk det ikke.

Det kommer til å bli en stor oppvask i USA etter at flere meningsmålingsanalytikere klarte å ta så feil i forkant av nominasjonsvalget i New Hampshire.

Senator Barack Obama ledet med opptil ti prosentpoeng over rivalen Hillary Clinton på flere meningsmålinger utført av Rasmussen, American Research Group og Zogby. Likevel var det Clinton som kom seirende ut av tirsdagens nominasjonsvalg.

Clinton fikk 39 prosent av stemmene, mens Obama fikk 37.

Les også: - Vant med tårene

Isolert hos Demokratene
På den republikanske siden var det derimot mer samsvar mellom meningsmålingene og valgresultatet.

Valganalytiker hos ABC, Gary Langer, skriver i en kommentar at dette kan skyldes at Demokratene stiller med to banebrytende kandidater – en kvinne og en afroamerikaner – og at dette kan være grunnen til at velgerne har vaklet frem og tilbake.

Svein Melby, leder for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier, tror at velgerne kan ha ombestemt seg i siste liten.

- Det kan jo være at folk sier en ting til meningsmålerne og gjør noe annet på valgdagen, og at dette er noe som man ikke klarer å få målt. Men vi har ikke noe bakgrunn for å si noe sikker om dette, sier Melby til Nettavisen.

Professor Jon Krosnick ved Stanford University mener derimot at rekkefølgen på Demokratenes stemmeseddel, som blir satt opp tilfeldig, kan ha spilt en rolle på det endelige utfallet. Krosnick argumenterer med at Clinton sto nesten øverst på seddelen, mens Obama var på bunnen. Og dette skal ifølge Krosnick ha ført til at Clinton fikk tre prosentpoeng mer enn det hun ellers ville ha fått.

Overdreven entusiasme
Likevel forklarer ikke dette det store gapet mellom meningsmålingene og det endelige resultatet. Gary skriver at de feilslåtte meningsmålingene kan også skyldes en overdreven entusiasme for Obama i kjølvannet av seieren hans i Iowa.

Han påpeker at respondentene, de spurte i meningsmålingene, kan ha overdrevet deres hang til å møte opp i stemmelokalene - og at dette spesielt dreide seg om unge, potensielle Obama-tilhengere.

Reklame

Nå er det salg på våre grillfavoritter

Kommentarer til denne saken