LILLE GRENSEN / GRØNLAND (Nettavisen): «Tenk deg et barn som nesten aldri hadde nok mat på bordet under oppveksten, men som nå plutselig kan spise så mye han vil. Det er Walter».

Slik beskrives én av brasiliansk fotballs mest omtalte menn om dagen. Walter Henrique da Silva er en omdiskutert figur, både på godt og vondt.

På gresset har han vist seg som en målscorer av rang. For Goiás satte han inn 13 ligamål på 32 kamper i fjor. Dermed fikk større klubber øynene opp for ham og Fluminense kom på banen. Der har oppturen fortsatt for Walter. Spissen har faktisk vært så god at han har blitt nevnt i landslagsdiskusjonen bare noen måneder før VM går av stabelen på brasiliansk jord. Spisskollega Fred har slitt med skader i vinter og dermed har Walters navn kommet opp.

- Er litt tjukk
Det er imidlertid et problem. Walter har nemlig ikke blitt veid og funnet for lett. I stedet har han blitt veid og funnet for tung - for landslaget.

- Han er litt tjukk, på samme måte som Ronaldo. Noen mener han er for tjukk til å spille på landslaget. Men om du sammenligner ham med for eksempel Alexandre Pato, som også spiller i Brasil, så var Walter bedre i fjor. Han har utrolige ferdigheter med ballen og scorer spektakulære mål fra alle kanter. Jeg mener han burde vært på landslaget, sier Marius Lien til Nettavisen.

Morgenbladet-journalisten kom nylig ut med boken «Brasiliansk fotball 1894-2014: 120 år med driblinger» og har fulgt fotballen i Brasil svært tett.

- Jeg tror Walter lå fem-seks kilo over det som er tillatt på landslaget. Han har blitt veid av fotballforbundet, forteller Lien om måljegeren.

Walter har rukket å bli 24 år gammel, men det er først de siste sesongene at spissen har slått ut i full blomst, selv om talentet alltid har vært åpenbart.

Tilbake i 2010 ble han plukket opp av FC Porto i Portugal, som betalte rundt seks millioner euro for å sikre rettighetene til spilleren. Oppholdet i Europa ble imidlertid ingen suksess og i 2012 kom Walter hjem, på lån til Cruzeiro.

(artikkelen fortsetter under videoen)

Det ble heller ingen suksess, men i Goiás fikk spissen tillit av trener Enderson Moreira, som hadde beundret Walter siden tiden i Inter, og med det kom også selvtilliten. Han skjøt Goiás opp fra Serie B til Serie A i sitt første år der.

Den påfølgende sesongen var han sentral da Goiás endte opp på en sterk sjetteplass på tabellen og han ble raskt en favoritt blant supporterne.

Fra den januar 2014 ble altså Fluminense ny klubb - et nytt låneopphold.

Broren ble drept
Marius Lien forteller at 24-åringen har en brokete fortid og at det kan være noe av grunnen til at han har brukt tid på å etablere seg. Forfatteren tror mange er skeptiske til Fluminense-spilleren, til tross for suksess i senere tid.

- Han har en balast som gjør at mange nok ikke tør å satse på ham. Han har en vanskelig fortid og det fører til at klubbene tenker seg om to ganger.

Som så mange andre fotballstjerner fra Brasil kommer nemlig Walter fra fattige kår, svært fattige kår. Han vokste opp i slummen i byen Recife.

- Han vokste opp i den fattigste bydelen der og så broren bli skutt av narkolangere, bare 12 år gammel. Før han ble oppdaget tjente han sine slanter ved å trille varer og papp mellom butikkene, forteller Lien til Nettavisen.

24-åringen var den yngste av seks søsken som vokste opp i et nabolag som i tillegg til fattigdom, også var preget av mye vold og kriminalitet.

Det var broren Waldemir som ble drept 12 år gammel, foran øynene på en syv år gammel Walter. Også ved flere andre anledninger var den unge gutten vitne til brutale voldshandlinger og overgrep i løpet av tiden i Recife-slummen.

Personlig drama
Fotballen ble altså veien ut av dette livet for Walter, som for så mange andre i Brasil. Seniorkarrieren startet i Internacional, før han reiste til Porto i 2010.

- Han er kjapp, til tross for vekten og har som nevnt utrolige ferdigheter. Det er bra at det går an å nå toppen uten å være tynn som en flis, sier Lien.

Vekta er imidlertid ikke det eneste som har gjort veien mot toppen lang for brassen. Tidvis merkelig oppførsel har også bidratt til å forme Walters rykte.

- Da han spilte for Inter i Brasil skal han vist nok ha låst seg inne på hotellrommet og blitt der en uke. Han ga ikke beskjed og kom verken på trening eller kamp. «Hvor ha du vært?» spurte klubben.

Det skal ha vært en uenighet med klubbledelsen i Internacional som var grunnen til at Walter nektet å gå utenfor døra på en uke og stuntet førte til at spilleren ikke lenger var ønsket i klubben. Det var da Porto kom på banen.

- Han er fortsatt eid av Porto, men han ble ingen megasuksess i Europa og derfor ble han lånt tilbake til klubber i Brasil, forteller Marius Lien.

Også under tiden i Porto skal vekten til spilleren ha vært et problem og en grunn til at Walter slet med å få spilletid og tillit i den portugisiske klubben.

Walter hadde også dramatiske opplevelser på hjemmebane på denne tiden.

Datteren Catarina, som han fikk med kona Vanessa Silva, ble født for tidlig og veide under tre kilo da hun kom til verden. Hun kjempet for livet i tre måneder på sykehuset før hun endelig kunne komme hjem. Walter har senere uttalt at han er svært takknemlig overfor tidligere lagkamerat i Porto og barndomsvenn Hulk, som under denne tiden opptrådte som en storebror for landsmannen.

- Det er mobbing
Etter returen til Brasil har det meste handlet om å holde seg i kampform. Og skulle Fluminense klare å få skikk på vektproblemene til spissen, kan han kanskje bli en mann for landslaget i framtiden.

- Det har vært mye snakk om vekten hans. Han er litt som Ronaldo i 2006 eller Jan Mølby, kanskje. Etter at han gikk til Fluminense har Flamengo-fansen laget montasjer av ham med en hamburger i hånden, forteller Marius Lien.

Walter har også fått kallenavnet «Bollotelli». Ordet «bollo» betyr kake på portugisisk. Walter er på sin side ikke spesielt begeistret for dette.

- Sønnen min får høre vitser på skolen om at faren hans er tjukk. Dette er mobbing. Alle som elsker å spise, men også prøver å gå ned i vekt, vet hvor vanskelig det er. Jeg prøver så godt jeg kan å komme i form, fordi jeg vet at det er viktig for den videre karrieren min, har Walter sagt i et intervju.

Alexandre Mendes, fysisk trener i Fluminense, er mannen som nå jobber for å få Walter i bedre form.

- Han slipper litt billig unna nå, fordi han er 24. Han er fortsatt ungdommelig. Problemet er at denne overvekten vil påvirke helsen hans på lang sikt. Jeg er spesielt bekymret for hvordan dette vil påvirke leddene hans, sier Mendes.

Ikke i troppen
Enderson Moreira var mannen som så forbi kulemagen til Walter da han ble hentet til Goiás. Treneren mener det blir feil å kun fokusere på vekten.

- Fotball er en demokratisk sport og det skal være plass til alle typer spillere. Også de som er over idealvekten. Da Ronaldo kom tilbake til Brasil for noen år siden, holdt han fortsatt mål på grunn av teknikken sin. Jo, da, Walter må gå ned noen kilo, men det er også viktig å skjønne hvordan hodet hans virker.

Walter var ikke med i landslagssjef Luis Felipe Scolari tropp som møtte Sør-Afrika til privatkamp 5. mars. Fra den hjemlige ligaen var det veteranen Fred og tidligere Manchester City-spiller Jo som kom med i angrepsrekka.

Dermed er det nok også disse to som blir foretrukket av Scolari i VM-troppen. Skulle det imidlertid dukke opp en skade eller to, kan kanskje Walters navn igjen komme opp, det kan i seg selv bli et lite høydepunkt under VM.

Kilder: ESPN, Wikipedia.