Gå til sidens hovedinnhold

- Man skal kunne betale kontant hvis man ønsker det

Stortingsrepresentant Jørund H. Rytman (Frp) er sterkt imot Finans Norges forslag om et kontantfritt samfunn.

- Det er en refleks i ryggmargen min som sier ifra at dette er feil, sier Jørund H. Rytman bedrifts- og handelspolitiske talsmann for Frp.

Han reagerer sterkt på at Finans Norge går ut og anbefaler at Norge skal bli det første landet i verden som fjerner kontanter i sin helhet.

- Det er flere grunner til dette, men i utgangspunktet er det prinsipielt. Man skal kunne betale kontant hvis man ønsker det, sier Rytman.

Kontant forsikring

Rytman understreker at også er mange praktiske årsaker til at han er uenig med forslaget.

- Det er mange eldre som følger seg usikre med elektronisk betaling. Dette kommer nok til å endre seg etterhvert, men likevel. Mange vil jo også være på den sikre siden dersom nettbanker og minibanker skulle komme ut av drift. Det skjer ikke så ofte, men det skjer, sier Rytman.

Han er også uenig med Finans Norge i at et kontantfritt samfunn vil eksludere forekomsten av kriminalitet.

- Uten kontanter vil også problemene med ran, økonomisk kriminalitet og svarte penger bli kraftig redusert, sier direktør for prosessområde, bank Jan Digranes i Finans Norge, i en pressemelding.

- Men avansert svindel forekommer jo med elektroniske betalingskort og lignende. Det samme gjelder simpelt tyveri og ID tyveri, sier Rytman.

Storebror ser deg

Rytman vil gjøre sitt beste for å kjempe imot et kontantfritt samfunn.

- Jeg er prinsipielt motstander av videovervåkning, for selv om det er vel ment, så er det et sånt type storebror-ser-deg-samfunn jeg vil unngå, sier Rytman.

Han argumenterer at elektronisk betaling gjør det alt for lett å spore folk.

- Jeg vet om kjendiser for eksempel som foretrekker å betale kontant hos blant annet reisebyråer, fordi det er mange utro tjenere som ringer Se og Hør noen minutter etter at de har bestilt ferie. Det er en krenkelse av privatlivet, sier Rytman.

Her får Rytman støtte av Datatilsynet.

- Fra et personvernståsted er det først og fremst en bekymring at man ikke kan betale noe anonymt om kontantene avvikles, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet til NRK.

Rytman viser også til eksempler på situasjoner der mennesker har blitt mistenkeliggjort for bruk av store summer kontanter, og problematikken rundt den rødgrønne regjeringens lov om at man ikke kan bruke kort for å betale for pengespill.

Les også: Norge først i verden uten kontanter

Les også: Kriminelle holder liv i tusenlappen

Kommentarer til denne saken