Fredag 11. november er en historisk dag for DnB Nor, fra i dag heter landets desidert største bank kun DNB.

Om det er tilsiktet eller ikke - mandag 14. november må de av bankens cirka 2,2 millioner personkunder med lån, finne seg i at renten stiger.

Det var søndag 2. oktober at DNB meldte at banken ville heve lånerenten, en endring som altså trer i kraft to dager etter navneskiftet.

Mye har skjedd
Siden DNBs beslutning har den økonomiske usikkerheten i Europa forverret seg, noe som gjør at DNBs egne eksperter nå forventer rentekutt.

- I lys av de siste ukers hendelser og nyheter har vi justert våre renteprognoser. Vi tror at Norges Bank vil sette ned renten med 25 basispunkter til 2,0 prosent på førstkommende rentemøte i midten av desember. Videre tror vi renten vil holdes på dette nivået frem til mai 2012. Etter dette vil renten økes med til sammen 50 basispunkter frem til november 2012, skriver DnB i en rapport mandag 7. november.

Bankrentene stiger allikevel
For norske forbrukere er det imidlertid viktig å få med seg at bankrenten kan settes opp, uavhengig av styringsrenten.

Bankens innlånskostnader har gått opp i høst, noe som også var begrunnelsen til DNBs beslutning i oktober.

Renteøkninger en mass
DNB var imidlertid ikke alene. Flere banker har hevet renten de siste ukene til tross for at Norges Bank lot styringsrenten stå på stedet hvil på 2,25 prosent på rentemøtet 21. september.

Først ut var Fokus Bank som varslet renteøkning på boliglån og innskudd med 0,2 prosentpoeng allerede 27. september. Samme dag varslet også Indre Sogn Sparebank et rentehopp på innskudd og utlån med 0,25 prosentpoeng til 3,85 prosent.

I dagens som fulgte varslet Sparebank 1 SR-Bank en renteøkning på 0,25 prosentpoeng gjeldende fra 24. november for eksisterende kunder. Også kunder i Sandnes Sparebank må i disse daager belage seg på en renteøkning på mellom 0,2 og 0,3 prosentpoeng.

28. oktober varslet Skandiabanken om at rentene på lån øker med med mellom 02 og 0,25 prosentpoeng. For eksisterende kunder trer endringen i kraft 9. desember.

Verst for eldre
Nordea varslet renteøkning onsdag 5. oktober. Landets nest største bank setter opp rentene på boliglån mellom 0,20 og 0,30 prosentpoeng.

- Den pågående uroen i finansmarkedene og tilpasning mot nye myndighetskrav til egenkapital, likviditet og finansiering i bankene etter finanskrisen, gjør at det blir mer kostbart å drive bank. Det er dyrere å låne ut penger enn tidligere, og gjenspeiles nå i de nye rentesatsene, sa John Sætre, leder for bankvirksomheten i Nordea Norge.

Det spesielle med Nordeas rentehving er at unge kunder kun får en økning på 0,2 rosentpoeng, mens eldre kunder får en renteøkning på 0,3 prosentpoeng. Les mer i saken: Storbank straffe eldre med høyest renteøkning

Landets 10 billigste boliglån
Tabellen under viser landets 10 billigste boliglån på finansportalen.no fredag 11. november.

Gjelder lån på to millioner kroner og sikkerhet innen 70 prosent. Flytende rente.

Som vi ser hevder DNB seg godt, men vil forsvinne ut av topp ti når renten heves mandag 14. november.


LR=Lokal/regionalbank. L=Landsdekkende.