Gå til sidens hovedinnhold

- Mange av våre brukere vil oppleve denne saken som paradoksal

NAVs bilstøtte til Odd Kalsnes er langt fra den saksbehandlingen de fleste søkerne opplever, sier Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO).

- Den generelle opplevelsen hos våre brukere er at det er krevende å få støtte til bil og andre hjelpemidler av NAV. Man må dokumentere sine behov veldig godt. I lys av det vil nok mange av våre brukere oppleve denne saken som paradoksal, sier generalsekretær Liv Arum i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon til Nettavisen.

Hun sier at Kalsnes-saken fremstår merkelig i lys av den rigide praktiseringen av regelverket som NAV vanligvis utviser i slike bil-saker.

Mandag skrev Nettavisen om kjendismegler og advokat Odd Kalsnes som i mange tiår har fått støtte til å kjøpe bil. I 2013 fikk han utbetalt nærmere 150.000 kroner i bilstøtte.

Les: Eide luksushus og biler - fikk 150.000 i NAV-støtte

Les også: Søkkrik megler fikk støtte til bil - statsråd gir politikerne skylden

Odd Kalsnes er kjent som megler for de rike og berømte i Norge. Gjennom flere tiår har Nettavisen og andre medier fortalt om luksusboligene som har skiftet eier gjennom Odd Kalsnes, og om hvordan megleren har tjent store penger på dyre eiendommer. I flere år titulerte han seg selv som «Champagnemegleren».

Kalsnes selv har inntil nylig eid en villa til 40 millioner kroner på Frogner, og kjører blant annet en Aston Martin til 1,5 millioner i tillegg til den NAV-støttede bilen.

Bilforskriften til NAV (ekstern lenke) sier at du får full støtte hvis inntekten er under 3G (tre ganger folketrygdens grunnbeløp), som tilsvarte 255.735 kroner da Kalsnes fikk støtte sist, i 2013. Kalsnes har i flere år hatt ingen eller svært liten personlig inntekt i likningen. Dette ligger også til grunn for NAVs vurdering av hans økonomi.

- Smal ordning
Arum sier at NAV-støtten til bil i utgangspunktet skal hjelpe personer med stram økonomi til å bryte en isolert tilværelse og gi dem mulighet til å leve et vanlig liv i tillegg til å bidra til at de er i arbeid.

- Dette er en smal ordning. Den er strengt behovsprøvd. Det settes rigide krav til inntekt, og husholdningens situasjon vurderes i sin helhet. Mange som har lav inntekt faller likevel utenfor ordningen fordi de vipper over inntektsgrensen, eller fordi en annen person i husstanden har bil, sier Arum.

Etter at Nettavisen publiserte artikkelen om Kalsnes mandag, har vi fått flere henvendelser fra personer med funksjonshemninger som opplever dette svært urettferdig. Mange har også kommentert under artikkelen.

Arum sier at denne typen saker alltid blir skjønnsmessig vurdert i NAV, og at vurderingene ofte er strenge.

- Vi har eksempler på at en person fikk avslag på installering av automatisk garasjeport-åpner med henvisning til at sønnen på 12 år kunne åpne porten. I lys av en slik rigid praktisering av regelverket fremstår denne saken som spesiell, sier Arum.

Har du tips kan du sende dem hit.