Gå til sidens hovedinnhold

- Mange er nok lettet

Kulturminister Hadia Tajik lover at hun vil spleise på Lambda.

Kulturminister Hadia Tajik er glad for at Oslo-politikerne er blitt enige om plasseringen av et nytt Munch-museum.

- Jeg vil gratulere landet og Oslos innbyggere. Nå vil arven etter Munch etter mange år med diskusjoner og uenighet bli forvaltet på en verdig måte. Det tror jeg mange er lettet over, sier kulturminister Hadia Tajik til Nettavisen.

Tidligere tirsdag ble det kjent at byrådspartiene i Oslo har inngått en avtale med SV, om å bygge et nytt Munch-museum i Bjørvika, altså det mye omtalte Lambda-bygget. Til gjengjeld skal det satses stort på Tøyen-området, som mister museet fra 2018.

Les mer her: Her skal det nye Munch-museet ligge

- Naturlig at staten bidrar
Tajik ba tidligere i vinter politikerne om å finne en løsning.

- Jeg har tidligere bedt Oslo komme til en flertallsløsning for Munch, og det er jeg glad for at de nå har gjort, sier hun, og legger til:

- Jeg tror det blir en spennende vår for kunsten i Norge, med både det nye nasjonalmuseet som straks er klart for bygging, og det som kan bli et nytt Munch-museum, sier Tajik.

Kulturministeren har også antydet at staten vil bidra til å finansiere et nytt museum, og gjentar dette overfor Nettavisen.

- Munch er Norges mest anerkjente kunstner både nasjonalt og internasjonalt, og det er naturlig at staten bidrar til å få reist et nytt museum, sier Tajik.

- Hvor mye vil staten bidra?

- Vanlig prosedyre da er at Oslo kommune sender en søknad som det er et vedtatt flertall bak, og som inneholder et kvalitetssikret forprosjekt, altså en full oversikt over kostnadene. Når de sender søknaden vil vi behandle den, sier hun.

Lambda har tidligere en kostnadsramme på 1,65 milliarder kroner.

- Uten å forskuttere de formelle prosessene, er det noe jeg ser fram til, legger Tajik til.

- Nyttig for landet og kunsten
- Hva tenker du om at løsningen ble Bjørvika?

- Min rolle som kulturminister innebærer at jeg har et nasjonalt ansvar, og det er et nasjonalt ansvar jeg har når jeg sier at Oslo selv må komme med en løsning. Det som har kommet nå er en avklaring som er nyttig, både for Oslo, landet og kunsten, sier hun.

Striden om Munch-museet har pågått i årevis. I 2009 vant prosjektet Lambda en arkitektkonkurranse om et nybygg i Bjørvika. To år senere ble disse planene stanset av Frp, Ap, SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne.

Men nå har bystyregruppene til Høyre, Venstre, SV og KrF blitt enige om igjen å gå for det omstridte Lambda-bygget i Bjørvika.

- Jeg er stolt og glad for å stå her i dag, og presentere en avtale som på mange områder vil være med på å forandre Oslo, sa Marianne Borgen, SVs gruppeleder i Oslo bystyre, på en pressekonferanse i Oslo rådhus tirsdag morgen.

Dermed har SV snudd i saken, for tidligere har de stått sterkt på at museet må ligge på Tøyen, der dagens museum ligger.

- Vi har forpliktet oss til å få bygget Lambda i Bjørvika. Til gjengjeld har SV fått gjennomslag for en omfattende opprusting av Tøyen-området, blant annet byggng av et badeland.

Frp bryter samarbeid
En som ikke er like fornøyd, er Frps gruppeleder i Oslo, Carl I. Hagen. Han sier han er skuffet over byrådet, og konstaterer at 16 års borgerlig samarbeid i Oslo er brutt.

- Dette er en politisk holdning vi tar avstand fra. Vi har ikke blitt orientert om Munch- avtalen før vi ble informert på pressekonferansen i dag. Det er uaktuelt å samarbeide om nye avtaler med dette byrådet, fordi vi ikke kan stole på at byrådet respekterer dem, uttaler Hagen.

- Dette er like ille som at vi hadde inngått en forpliktende avtale med de sosialistiske partiene om store ekstrautgifter over flere år. Det hadde heller ikke byrådspartiene akseptert. Vi er nå et vanlig opposisjonsparti, ikke vennligsinnet som vi har vært siden forrige valg, sier han.

Les mer om planene: Enige om Lambda - og badeland

Hva synes du om at Munch-museet skal flytte til Bjørvika? Si din mening i kommentarfeltet!

Kommentarer til denne saken