Andersen har drevet med hagestell i 30 år. Da han for en ukes tid siden trimmet en tujahekk på Tjøme, reagerte han kraftig, skriver sb.no

– Jeg kjente med en gang at det sved nedover i pusterøret og jeg ble helt groggy. Det er et sterkt giftstoff i tujaen som heter tujon. Nå har jeg vært syk en uke, og hjelpemannen min, som var med og hentet litt av hekken, ble dårlig han og, forteller Andersen.

– Spiker i lungene

Han sier han fort får problemer hvis han skal beskjære den populære hekken.

– Om jeg løper litt etter tujabeskjæringer klarer jeg nesten ikke puste. Det er som å ha dyttet masse spiker ned i lungene. Jeg får skikkelig vondt i hodet og vanskeligheter med å puste, sier han.

Medhjelperen hans, Wlodek Spinda, bekrefter at hekken medfører plager.

– Jeg har kjent det i luftveiene i mange dager nå, sier han.

Dødelig?

Andersen har forsøkt å få ut informasjon om den populære busken, men det har ikke vært lett.

– Jeg har prøvd å komme i kontakt med mennesker som kan fortelle meg om busken er skadelig, men det er ikke lett å få informasjon. Jeg har funnet en nettside hvor det står at tuja kan være abortfremkallende og at den kan gi epileptiske kramper, kvalme, brekninger, diaré, hjertebank og koma. Det står også at tujaen kan være dødelig, sier Andersen.

Irriterende

Gartner Geirid Solheim ved Gjennestad gartnerskole bekrefter at tujaens plantesaft er giftig.

– Den kan være irriterende for hud og slimhinner, men den fører vanligvis ikke til store plager. Kommer man i kontakt med tujaen mens man har på seg korte ermer kan man få irritasjoner i huden, men normalt sett sier vi ikke at tujaen er giftig, forteller hun.

Hun kommer med følgende råd om planter:

– Planter skal ikke spises med mindre du vet at den er spiselig.

Mange giftige planter

Solheim sier det finnes mange andre hageplanter som brukes i Norge som er giftige.

– Barlind, for eksempel. Det er en hekk som er mer giftig enn tujaen. Enkelte sorter har røde bær, og de bør ikke plantes i nærheten av der hvor små barn leker, som sandkasser. Buksbom er også en veldig populær plante som også er giftig. Det samme kan sies om rhododendron, sier Geirid Solheim.

Hun anbefaler å være ekstra oppmerksom når man planter busker med bær.

– Bær er mer fristende enn blader og bar. Det er greit å plante slike busker slik at det ikke blir forvekslet med rips, sier hun.

Giftige blomster

Også blomster vi er glade i er giftige.

– Både påskeliljer og pinseliljer er giftige. Men det finnes få planter vi bruker som er dødelige. Det verste du kan oppleve er som regel mageondt, irritasjon i huden, kløe i halsen eller i verste fall pustebesvær, sier hun.

Geirid Solheim sier det er mange planter som vokser vilt i naturen som også er giftige.

– Du har jo for eksempel liljekonvaller, som er på vei opp nå, sier hun.

Les flere saker hos: Sandefjords Blad