Denne uken har vinteren kommet til store deler av landet, og køen hos mange dekkforhandlere er i disse dager svært lange.

Les også: - Den verste dagen i mitt liv

Men det er mange som rett og slett ikke tar seg bryet med å skrifte til vinterdekk om vinteren.

Ifølge forsikringsseslskapet If Skadeforsikring er mer enn 1 av 7 biler - over 15.000 biler - som melder skader i vinterhalvåret utstyrt med sommerdekk. Ifølge If er det totale skadeomfanget på disse ulykkene på et sted mellom 400 og 500 millioner kroner.

- Ut fra statistikken kan vi ikke si sikkert hvor stor del av skadene på sommerdekkbilene som har direkte sammenheng med for dårlig dekkutrustning, men årsaksammenhengen er utvilsomt fremtredende i en stor del av skadene. Vi er overrasket over at så mange av våre kunder kjørte på sommerdekk under de tøffe vinterforholdene vi hadde over det meste av landet sist vinter, sier bilteknisk fagsjef Vidar Brustad i If Skadeforsikring i en pressemelding.

De som kjører med sommerdekk risikerer avkorting av forsikringsutbetalingen hvis en kan vise til at sommerdekk var medskyldig i ulykken.

Selv om fjorårets vinter var av den kalde sorten, var tallet tilnærmet lik året før.

Les også: 3500 kroner å spare på vinterdekk

- Det ser ut til at vi alltid vil ha en gruppe bilister som ønsker å gamble på sommerdekk gjennom vinterhalvåret. I alle fall så lenge det ikke er påbud her i landet om å ha vinterdekk på bilene i vinterhalvåret, sier Brustad.

Det er store geografiske variasjoner på hvor folk tar disse sjansene. I Midt- og Nord-Norge er det under 10% av de skadde bilene som er utstyrt med sommerdekk, mens tallet er 20,9 prosent på Sør- og Vestlandet.

Les også: Ja, det er glatt