Gå til sidens hovedinnhold

Mangler bevis i 150 saker

Politiet har DNA-bevis som knytter Lommemannen til bare fem overgrep. Nå starter en ny og vanskelig fase i etterforskningen.

- Nå når vi har en kjent gjerningsperson, starter på mange måter arbeidet, konstaterer politiadvokat Jorid Kile Berg.

Selv om politiet konkluderer med at de har tatt Lommemannen så er det en lang vei fram til knytte ham til de 150 andre tilfellene han er mistenkt for.

Politiet definerer Lommemannen som den personen som ble fotografert i Trondheim lørdag 6.9.2003. Etterforskningen viser at man er sikre på at det er 55-åringen. Dette fotograferte overgrepet er ett av 11 tilfeller som 55-åringen er siktet for. Teorien er altså at dette er mannen som startet sin overgrepsvirksomhet tidlig på 90-tallet i bergensområde, og gikk nasjonalt ved tusenårsskifte. En teori som langt ifra er bevist.

- Dere har over 160 overgrep på lista i denne Lommemannen-saken, men har bare siktet 55-åringen for 11 tilfeller. Kan dere være sikre på at det ikke finnes flere gjerningspersoner?

- Han er mistenkt for de 150 andre tilfellene også. Vi har ikke andre teorier som vi jobber ut ifra, men det er nå etterforskningen virkelig starter. Vi må begynne å gå gjennom hver enkelt sak. Det har vi ikke begynt på ennå, sier politiadvokat Jorid Kile Berg til Nettavisen etter pressekonferansen i Ski søndag.

Saken fortsetter under bildet.

Fotokonfrontasjon viktig

Politiet har ikke DNA-bevis som knytter til flere enn fem overgrep. Det betyr at det er modus, vitneobservasjoner, og kartlegging av 55-åringens reising, som kan knytte ham til de 150 andre sakene.

Når politiet skal begynne å gjennomgå de 150 andre sakene, blir fotokonfrontasjon et svært viktig verktøy. Derfor er det viktig for politiet at mannens fotografi ikke blir offentliggjort.

Nettavisen har de siste dagene mottatt en rekke tips om at gjerningsmannen er identifisert ulike steder på nettet. Ingen medier har så langt publisert bilde av mannen. Dette for ikke å ødelegge etterforskningen.

- I en bevisvurdering vil en fotokonfrontasjon minske i verdi hvis personen kan ha sett bildet gjennom aviser, TV eller andre medier, sier Berg til Nettavisen.

Ber om 4 uker
Etterforskningsledelsen i Follo jobber nå på spreng med å klargjøre siktelsen før fengslingsmøtet klokken 12.30 mandag.

- Nå konsentrerer vi oss om sakene opp mot fengslingen, sier Berg.

- Vi vil be om fire uker som er standard, sier hun.

55-åringen har så langt ikke latt seg avhøre. Etterforskningen har derfor konsentrert seg om avhør av hans nærmeste familie og omgangskrets, samt ferdigstillelse av ransakinger.

Berg bekreftet søndag at blant beslagene finnes en ladd revolver som 55-åringen hadde på seg da han ble tatt. Hun la likevel til at pågripelsen skjedde uten dramatikk. Hun ønsket ikke å utdype om politiet eventuelt kjente til at han var bevæpnet.

Saken fortsetter under videovinduet.

205269

Sjekket DNA i utlandet
Samtidig som politiet skal sjekke 55-åringen opp mot 150 registrerte saker, skal de også se tips om nye saker som har kommet inn. I tillegg vil de se om han har bedrevet sin virksomhet i utlandet.

Politiet allerede sjekket den siktedes DNA mot utlandet, og er svært interessert i tips om hans utenlandsreiser.

Så langt har politiet bare ét overgrepstilfelle fra utlandet som de knyttet til Lommemannen – det fant sted på Svinesund i mars 2001. Den siktede er ikke siktet for dette forholdet, men politiet mistenker altså ham for også dette og over 150 andre forhold.

- Vi har sjekket DNA i utlandet, men vi har så langt ingenting som tyder på at han har forgrepet seg i utlandet, sier politiadvokat Jorid Kile Berg under pressekonferansen i Ski søndag.

Når Berg snakket om utlandet, så mener hun da USA, Europa og Norden. Land som Thailand er ikke sjekket. Politiet sier at alle tips om eventuelle overgrep utover de 11 som han er siktet for, er av stor interesse for politiet.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter