Gå til sidens hovedinnhold

Mannefall blant topp-politikerne

Det går mot store endringer i topp-politikken. To partiledere har allerede sagt at de vil trekke seg og to vurderer om de skal gå.

I tillegg er Bondevik usikker på om han skal stille opp til en ny stortingsperiode. Da kan lederkrigene starte.

Tvunget til å gå
Etter en opprivende evalueringsprosess i KrF er det allerede klart at KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland vil bli erstattet av Dagfinn Høybråten på partiets landsmøte i Bergen 23. januar. Den omstridte KrF-lederen ble tvunget til å trekke seg etter at partiet satte ned en evalueringskommisjon som vurderte hvorfor partiet gjorde et historisk dårlig valg ved kommunevalget i høst.

Helseminister Dagfinn Høybråten er blitt kalt fundamentalist, men Kjell Magne Bondevik har store forhåpninger til politikeren som har vist seg å være en handlekraftig statsråd.

- Jeg tror han vil profilere partiet på en annen måte enn mange forventer, sa Bondevik, og understreket Høybråtens sterke engasjement for vanskeligstilte.

Bondevik teller på knappene

Bondevik selv er usikker på om han skal stille opp til en ny stortingsperiode. Det er ikke første gang. Både foran valget i 1997 og valget i 2001 var Bondevik sterkt i tvil om han skulle ta gjenvalg. Nå er han inne i en ny tvile-fase, og han holder alle muligheter åpne.

Da han i går hadde sin oppsummeringspressekonferanse, vil han ikke si mer enn at han har sin politiske framtid opp til vurdering, og at han vil svare nominasjonskomiteen i Møre og Romsdal til sommeren.

Det blir i så fall hans niende som fast representant. 56 år gamle Bondevik ble innvalgt første gang i 1973, 26 år gammel.

- Vil fortsette
Fylkesleder i Møre og Romsdal KrF, Jan Kåre Aurdal, sier til Sunnmørsposten at han tipper Kjell Magne Bondevik tar fire nye år på Stortinget.

Selv om Bondevik skulle si nei til stortingsnominasjon, kan han likevel være partiets statsministerkandidat ved valget i 2005. Men samtidig opplevde han kritikken som han fikk i forkant av dannelsen av den sittende regjeringen, om at han personlig var veldig lysten på jobben som statsminister, som urettferdig og sårende.

En slik kritikk vil kunne komme opp igjen for full styrke hvis han sier nei til gjenvalg, men ja til å være KrF statsministerkandidat.

Hagen går i 2006

Frp-formann Carl I. Hagen var førstemann ut i år og erklærte at han vil trekke seg som partileder, men ikke før 2006. Han tar nemlig gjenvalg som partileder våren 2004. Etter stortingsvalget i 2005 vil han gå av som parlamentarisk leder og han planlegger å gå ut av Stortinget og bli pensjonist i 2009.

Det er altså de neste fem årene han har muligheten til å nå sitt mål om å bli statsminister.

Hagen ga i et intervju med i går utrykk for at mulighetene for å nå sitt mål kan bli større nå når nye koster kommer inn i KrF, og hvis Høyre-leder Jan Petersen trekker seg.

Petersen har nemlig sagt at han vil fortelle i februar om han vil fortsette som partileder. Han har vært leder av Høyre i snart ti år. Da han ble valgt i 1994, var det som en nødløsning. Lenge var både valgresultat og meningsmålinger nedslående for partiet, og lederen måtte tåle mye kritikk.

Men i 2001 kunne han lede partiet inn i regjering, og selv innta plassen som utenriksminister.

Tenkeboksen fylles opp

Petersens kollega i samarbeidsregjeringen, landsbruksminister og partileder Lars Sponheim i Venstre, er også i den berømmelige tenkeboksen. Sponheim er under et hardt press. I november sa ti av 16 fylkesledere som TV 2 snakket med, at de ønsker at Sponheim skal trekke seg på landsmøtet i mars.

Slo ut Dørum
Går Petersen og Sponheim, er det muligheter for intense lederstrider. Sponheim ble selv leder i partiet i 1996 etter en hard kamp med Odd Einar Dørum. De fleste av fylkeslederne i Venstre som ønsker et skifte, peker på Olaf Thommessen som den mest aktuelle arvtakeren.

I Høyre er begge nestlederne aktuelle lederkandidater. Både kommunalminister Erna Solberg og finansminister Per-Kristian Foss går for å være dyktige og handlekraftige politikere.

Søviknes tilgitt

FrP har lang tid til å diskutere lederspørsmålet, og mange tror at nestleder Siv Jensen vil overta etter Hagen. Men mye kan skje før Hagen trekker seg tilbake, blant annet er ordføreren i Os, Terje Søviknes, inne i partivarmen igjen.

Søviknes måtte trekke seg som nestleder i partiet i 2001 da det ble avslørt at han hadde hatt sex med en 16 år gammel jente på partiets landsmøte. I 2006 har det gått så lang tid at Hagen kan satse på at sex-skandalen er glemt. Sikkert er det i alle fall at Hagen vil ha det siste ordet også når det gjelder hvem som skal erstatte ham.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant