Gå til sidens hovedinnhold

Mannen bak Kaka og Ronaldo

Hvem er egentlig Florentino Perez, mannen som henter klodens beste spillere til Madrid?

Cristiano Ronaldo (24) ser ut til å bli det neste kjøpet til Real Madrid etter at Manchester United torsdag offentliggjorde at klubben har akseptert et bud på drøyt 800 millioner kroner.

Tidligere denne uka skrev brasilianeren Kaka (27) under.

Dermed starter Florentino Perez (62) sin andre presidentperiode med å hente verdens beste spiller i 2007 og verdens beste spiller i 2008.

Prisen? 1,4 milliarder kroner.

Et kjøp av David Villa ser ut til å være nært forestående, og vil bringe summen opp i 1,8 milliarder kroner.

Blant verdens rikeste
Hvordan kan Real Madrid bruke så mye penger?

Svaret er kort og godt Florentino Perez. Det kanskje ikke så mange vet, er at Florentino Perez er en av verdens rikeste menn. Han ligger faktisk på 397. plass på Forbes' liste over verdens rikeste med en antatt formue på 11,5 milliarder kroner.

62-åringen er gift, har tre barn og er utdannet sivilingeniør. Han eier 12 prosent av Spanias største byggefirma, og stilte første gang opp i Real Madrids presidentvalg i 1994. Den gang tapte han for Ramon Mendoza.

Seks år senere vant han valget, på bekostning av den sittende presidenten Lorenzo Sanz, som nettopp hadde vunnet Champions League som klubbpresident.

Ryddet opp i økonomien
Perez gjorde en fabelaktig jobb for Real Madrid i sin forrige presidentperiode, i årene fra 2000-2006, spesielt hvis man kun tenker på den økonomiske siden av en klubbdrift. Det gikk ikke så verst sportslig - Real Madrid vant ligagullet i Spania i 2001 og 2003 og Champions League i 2002 - men det viktigste Florentino Perez gjorde, var å rydde opp i Reals elendige økonomi.

Klubben slet med en enorm gjeld da Perez tok over i 2000, men solgte deler av sitt enorme treningsanlegg til byen Madrid og resten til fire store selskap. Dette salget utslettet gjelden og var sånn sett starten på at klubben begynte å hente inn sine «Galacticos».

Mot slutten av Perez' første presidentperiode tjente Real Madrid to milliarder kroner i året. Men den sportslige suksessen forsvant. Dette skyldes i stor del faktisk også Perez.

Presset Makelele ut
Under forrige presidentperiode nektet nemlig Perez plent å gi topplønn til defensive spillere, noe som først og fremst gikk ut over Claude Makelele. Franskmannen ble sett på som en nøkkelspiller av sine lagkamerater, men var en av de dårligst betalte i klubben og ble sendt til Chelsea da han krevde lønnsøkning.

Patrick Vieira var aktuell som Makeleles erstatter, men nok en gang satte Florentino Perez foten ned for å gi topplønn til en defensiv spiller.

Til slutt satte fansen foten ned for Perez. I februar 2007 trakk han seg på grunn av manglende sportslig suksess.

Merkevarenavn
Likevel var det liten tvil om at den 62 år gamle sivilingeniøren hadde satt sine positive spor. Nå regnes klubben som en av de største merkevarene i fotballverdenen, sammen med Manchester United.

Verdien synker neppe av kjøp som Kaka og Cristiano Ronaldo.

Kilder: Forbes, Wikipedia, RealMadrid.com

Kommentarer til denne saken