Gå til sidens hovedinnhold

Mannen som skal stoppe Norge har vært i krigen før

- Jeg var sju år da jeg forlot Kosovo med familien min. Det føltes uvirkelig. Det verste var at de neste åtte årene hadde vi ikke mulighet til å reise tilbake.

Slik starter historien til svært mange mennesker fra Balkan-området og Øst-Europa. Slik starter også historien til fotballstjernen Lorik Cana fra Albania.

29-åringen er i dag en merittert profil og kaptein i Lazio. Starten på livet var imidlertid tung. Som barn i et krigsherjet land fikk Cana kjenne den grusomme konflikten på kroppen.

Syv år gammel måtte han forlate landet sammen med familien. De var flyktninger, på vei bort fra krig. I 1990 rømte de til Sveits. Det var ingen andre alternativer.

- Jeg var i Sveits i åtte til ni år. Det var en vanskelig tid. Som politiske flyktninger hadde vi ikke noe sted å dra. Jeg hadde ingen mulighet til å se venner og resten av familien, sier han.

- Fryktelig for alle
I hjemlandet Albania er Cana en stor helt. Både i 2004, 2005 og 2006 ble han kåret til «årets spiller» i hjemlandet.

Fredag vil han også lede laget ut på Ullevaal stadion når Norge møter nettopp Albania til viktig VM-kvalifiseringskamp.

Men det å starte en fotballkarriere, var ikke lett i det gamle Jugoslavia. Det var først etter at Cana og familien kom til Sveits at guttungen fant sin vei i livet.

- På den tiden var det veldig vanskelig å spille fotball. En krig er fryktelig for alle. Jeg takker Gud for at jeg ikke mistet mange i min familie, forteller midtbanemannen i et intervju fra 2009.

Det var altså i Sveits fotballkarrieren startet for alvor. Han begynte å spille i det lokale, sveitsiske laget Dardania Lausanne i 1997.

Aktuell for Arsenal
Dette var et eget lag som ble startet i de albanske områdene av byen. Treneren i klubben var Lorik Canas far, Agim Cana. Også faren gjorde seg bemerket som fotballspiller i sin tid.

- Det var ikke enkelt, vi visste aldri hvor lenge vi kom til å være der, men jeg lærte meg fransk og gikk på en god skole. Jeg fikk spille fotball i gode omgivelser. Det var også gode trenere. Jeg fikk muligheten til å ha et godt liv, sier Cana.

Det var aldri noen tvil om Canas talent og i ung alder kunne han ha endt opp i selveste Arsenal. Som 16-åring fikk han et prøvespill i den engelske storklubben.

Det gikk imidlertid ikke som han håpet. Albaneren hadde ikke korrekt visum, så spill i en storklubb måtte vente. Først i 2000 ble drømmen oppfylt. Han ble signert av Paris Saint-Germain.

Ble fotballproff
Tiden i Paris ble en suksess for albaneren. Det tok tre år for midtbanespilleren å stige i gradene og komme opp til førstelaget.

Da dette var oppnådd, gjorde han inntrykk umiddelbart. I sin første kamp ble han kåret til kampens beste spiller.

At Lorik Cana fant veien til fotballsuksess gledet han på mange områder. Først og fremst ønsket han å bruke denne suksessen for å gi noe tilbake til hjemlandet, Albania.

- Jeg vil alltid gi noe tilbake til familien, det albanske folket og mitt land. Det er det viktigste for meg. Det er det jeg sikter etter. Jeg har alltid ønsket å være en så god mann som mulig, og gjøre det godt på fotballbanen, for at jeg kan representere nasjonen på en god måte, forteller 29-åringen.

Han har i ettertid støttet familien sin med penger.

- Siden jeg fikk kontrakt med juniorlaget til PSG har jeg sendt penger til familien. Det er også en grunn til at jeg spiller fotball. Jeg vil gjøre dem stolte, for det har vært vanskelig for dem å gå tilbake til et normalt liv etter krigen, forteller han.

I 2005 gikk Cana fra PSG til Marseille. Der ble han en sentral spiller, og etter en stund var han kaptein.

I Marseille ble han kalt «Le Destructeur» - ødeleggeren. (Se hvorfor i videoen under)

(artikkelen fortsetter under videoen)

HTML EMBED

I samme periode debuterte han også for landslaget. Det å spille med flagget på brystet har alltid betydd mye for albaneren.

Kortvarig Premier League-eventyr
Sommeren 2009 ble han hentet av engelske Sunderland. Det var daværende manager Steve Bruce som hentet Cana, som dermed ble den første spilleren fra Albania i Premier League.

Cana ble raskt kaptein i klubben, og en nøkkelspiller.

Han hadde en god sesong i Sunderland og ble godt likt av fansen for sin tøffe spillestil. Cana sier også selv at han trivdes godt i tiden på Stadium og Light.

- Jeg hadde en fantastisk tid i Sunderland. Klubben ga meg nok støtte til at jeg kunne spille på mitt beste. Menneskene i byen elsker klubben, de er lidenskapelige og har en sterk identitet, mimrer Cana om Sunderland-tiden.

Sjokket var derfor stort da midtbanespilleren valgte å takke for seg etter kun ett år i klubben. En overgang til tyrkiske Galatasaray ble et faktum.

- Nærmere familien
Daværende Sunderland-manager Steve Bruce forklarte at det var av hensyn til familien.

- Tyrkia er nærmere Albania, hvor hans familie og røtter er. Det er mye enklere for han å se dem oftere. Jeg tror det var en viktig faktor for han, forklarte Bruce.

Cana mente det samme da han fortalte hvorfor valget falt på den tyrkiske storklubben.

- Jeg har blitt gitt en mulighet til å spille i Champions League. I tillegg er det spesielt viktig at jeg kommer nærmere familien. Det var ingen enkel avgjørelse, og jeg håper folk forstår.

Tiden i Galatasaray ble dessverre ingen stor suksess for familiemannen. Han fikk totalt 31 kamper i 2010/11-sesongen, men også i Tyrkia ble det kun ett år på midtbanemannen.

- Jeg er stolt
I dag spiller Lorik Cana i den italienske klubben Lazio. Han har vært der siden sommeren 2011, da han kom til klubben sammen med to andre store stjerner.

Miroslav Klose og Djibril Cissé var blant de som ble hentet til den italienske hovedstadsklubben den sommeren.

Klubbvalget førte Cana stadig nærmere familien.

- Jeg er enda nærmere Albania når jeg bor i Italia. Selv om jeg har hatt det bra i Tyrkia, og Galatasaray alltid vil være i hjertet mitt, er det fint å være nærmere familien, mener Cana.

Denne sesongen har den defensive midtbanespilleren spilt 17 kamper for Lazio. Av disse har han startet seks. 29-åringen er takknemlig for alt han har oppnådd, og tankene går til familien.

- Når jeg ser tilbake på det familien min og jeg har vært igjennom, blir jeg stolt av å være der jeg er i dag, sier han.

Cana gjør også mye utenfor fotballen. I et intervju med en albansk avis, fortalte han at hans største interesse er arkeologi. Etter fotballkarrieren har han planer om å jobbe med historie og ta en universitetsgrad.

Men først vil han hjelpe landslaget sitt til seier mot Norge. Du kan følge dramatikken i vårt livesenter NaLive, fra 19.00.

Kilder: Daily Mail, Chronicle Live, Lazio Land, altomfotball, Wikipedia.

Kommentarer til denne saken