Gå til sidens hovedinnhold

Manuela kan felle Ryel

Anne Lise Ryels videre skjebne i Oslo Ap er langt fra avgjort.

- Hvis jeg får det som jeg vil, kommer ikke Anne Lise Ryel til å fortsette som nestleder i Oslo Ap etter årsmøtet.

Den kraftsalven kommer Steinar Andersen, leder i Nordstrand Arbeiderparti og styremedlem i Lambertseter arbeidersamfunn, onsdag - dagen før det siste møtet i nominasjonskomiteen i Oslo Arbeiderparti.

Torsdag kveld skal komiteen komme med innstiling til hvem som skal sitte i styret til Oslo Arbeiderparti etter årsmøtet 7. til 8. mars. Kraftsalven er dårlig nytt for nåværende nestleder Anne Lise Ryel. Andersen representerer nemlig to lokallag i partiet som tidligere har gått inn for at Ryel skal fortsette som nestleder. Den støtten har snudd etter bråket rundt tidligere barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen og Ryel i forbindelse med utnevning av Ida Hjort Kraby som barneombud.

Medvirket
Leder i Kreftforeningen og nestleder i Oslo Ap, Anne Lise Ryel, spilte nemlig en avgjørende rolle da Ramin-Osmundsen måtte gi seg 14. februar. Bakgrunnen var at Ryel og Ramin-Osmundsen hadde hatt samtaler og lunsjmøte med barne- og likestillingsministeren om søknaden til Ida Hjort Kraby.

Det har vakt oppsikt at Ryel «varslet» om samtalene med Ramin-Osmundsen så sent at det ikke var mulig å redde statsrådens skinn.

Før «Manuela-saken» kom opp, hadde Ryel full tillit blant Oslos partilag.

Nettavisens ringerunde onsdag viser at mange har snudd i kjølvann av saken - og mener hun ikke er rette person til å nestlede partiet fremover.

Stryker Ryel
- Ryel var instilt som nestleder hos oss, men det blir ikke opprettholdt dersom jeg får meningen min. Jeg synes hun har hatt et uryddig løp i denne saken, og det var hun som trakk Ramin-Osmundsen inn i dette. Ryel har også opptrådt uryddig etterpå. Det har gjort at hun er svekket. Jeg kommer til å kalle sammen de som er i Nordstrand arbeiderpartilag for å se på om vi kan komme til en felles innstilling før årsmøtet, sier Andersen.

Han er ikke den eneste som har snudd. St. Hanshaugen Arbeiderpartilag er også blant lagene som hadde Ryel som nestlederfavoritt før bråket med Ramin-Osmundsen startet. Nå sender også de ny liste.

- Vi har ikke Ryel på den listen, sier leder Trond Jensrud i arbeiderpartilaget.

Samme skjebne går det mot for nominasjonen av Ryel i Romsås Arbeiderpartilag.

Flere ledere ønsker å være anonyme, men sier at både Ryel og Oslo Ap helt klart er svekket. Flere av dem sier til Nettavisen at de avventer valgkomiteens behandling av innstillingene og at de ikke vil gjøre noe før de får ny tilbakemelding.

Skjebnemøte torsdag
Ryels skjebne kan bli avgjort torsdag kveld - på valgkomiteens møte. Hvis de vender tommelen ned for henne, kan hun se langt etter stortingsplass og andre viktige posisjoner.

Selve årsmøte avholdes i Oslo 7. og 8. mars.

Leder i Oslo Ap, Jan Bøhler, har ikke besvart Nettavisens henvendelse om saken.

- Hold kjeft
Ramin-Osmundsen ba indirekte Ida Hjort Kraby om å fornye sin søknad til nytt barneombud i en samtale med Ryel i statsrådbilen 3. januar. Samtalen ba hun senere Anne Lise Ryel om å holde kjeft om.

HTML EMBED
LES MER: - Hun ba meg holde kjeft

Det var denne samtalen som ble holdt skjult for statsminister Jens Stoltenberg, og førte til at statsråden måtte gå av torsdag. Dagen møttes de to en lunsj, hvor Ryel fortalte Manuela at hun hadde informert Ida.

Ryel også taus
Hun sier videre at hun ikke tenkte på å informere statsministeren eller andre i kretsen rundt ham om møtet.

- Jeg snakket med Schjøtt-Pedersen (Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, journ.anm) torsdag og informerte om alle treffpunkt mellom meg og Manuela. Jeg fortalte imidlertid ikke eksplisitt om dette møtet, i og med at jeg mente det interessante i saken var det som skjedde i bilen 3. januar, sier Ryel.

Gjennom sin sekretær i Kreftforeningen har Anne Lise Ryel informert Nettavisen om at hun ikke ønsker å kommentere denne saken.

Reklame

Nå gjør du utrolige kupp på vinterutstyr og vinterklær