Gå til sidens hovedinnhold

Mareritt for Norwegians drømmefly

Full krise for Boeing og Dreamliner. Setter samtlige 787 Dreamliner på bakken.

Japanske All Nippon Airways (ANA) og Japan Airlines (JAL) setter alle sine Dreamliner-fly på bakken for sikkerhetssjekk. Det skjer etter flere uheldige episoder med flyet. Det melder NTB/Reuters/AFP.

Et japansk passasjerfly av typen Boeing Dreamliner 787 ble tvunget til å nødlande vest i Japan på grunn av røyk i cockpiten.

Flyet var på vei til Tokyo da det måtte lande på Takamatsu-flyplassen vest i landet. Samtlige 129 passasjerer og åtte besetningsmedlemmer ble evakuert.

Røykutviklingen skal skyldes problemer med et batteri.

Nødlandingen onsdag er den siste i rekken av problemer med Boeings nye superfly. De siste dagene har det vært flere episoder med flytypen: Sprekk i en cockpitrute, oljelekkasje, batteribrann og problemer med bremsene.

Settes på bakken
– Det er riktig at denne flytypen i det siste har opplevd en rekke problemer. Vi kan ikke si noe om denne hendelsen har noen forbindelse med tidligere problemer, sier en talsmann for flyselskapet All Nippon Airways (ANA), som eier flyet som onsdag måtte nødlande.

ANA satte alle sine 17 Dreamliner-fly på bakken for sikkerhetssjekk. Det gjør også Japan Airlines (JAL) med sine sju fly.

Japanske transportmyndigheter sier røykutviklingen og nødlandingen var en alvorlig hendelse som kunne ha ført til en ulykke.

– Alvorlig krise
– Jeg tror man nå nærmer seg et vendepunkt de (Boeing) må anse dette som en alvorlig krise. Dette kommer til å forandre folks oppfatning av flyet om de ikke handler raskt, sier analytiker i Teal Group i Virginia, Richard Aboulafia, til Reuters.

Også Air Indias Dreamliner skal nå sjekkes av indiske luftfartsmyndigheter, og den amerikanske føderale luftfartsmyndigheten opplyser at den følger situasjonen nøye.

Det australske flyselskapet Qantas har bestilt 15 Dreamliner-fly. Selskapet opplyser at det ikke kommer til å endre bestillingen som følge av nødlandingen.

Gjennomgang
Ifølge CNN har amerikanske luftfartsmyndigheter varslet en nøye gjennomgang av flyets design, fabirkkering og sammensetning. Tha National Transportation Safety Board er også allerede i gang med å samle informasjon om nødlandingen i Japan.

En representant for Boeing uttalte følgende onsdag:

- Alt jeg kan si er at vi er klar over den siste hendelsen og vi jobbe sammen med kunden vår, sa pressetalskvinne for Boeing Lori Gunter ifølge CNN.

Norwegian beroliger
Norske Norwegian har bestilt totalt åtte fly av typen Boeing 787 Dreamliner for å benytte disse på sine nye langdistanseruter til Bangkok og New York.

Flyrutene skal starte opp i slutten av mai, og informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen hos Norwegian forstår at folk kan bli bekymret.

– Jeg forstår at folk kan bli bekymret over alle oppslagene som har vært i mediene de siste dagene, men det er ingen grunn til at våre passasjerer skal bekymre seg, uttalte Sandaker-Nielsen til NTB 11. januar.

– Behørig testet
Han peker på at den nye flytypen allerede er behørig testet av Boeing og at det har vist seg at den har færre feil og problemer enn tidligere flytyper.

– Vi har full tiltro til Boeing og vet at problemene blir tatt på alvor. Selskapet er allerede i gang med å undersøke problemene og vi har ingen grunn til å tro at dette vil bety noen forsinkelser i forbindelse med levering av flyene til oss, sier han.

Kommentarer til denne saken