SVEITS-PORTUGAL 2-0:

De drømte om en kvartfinaleplass – en egentlig utenkelig kvartfinaleplass. Og kanskje hadde de også fortjent det. Sveits tapte nemlig ufortjent mot Tsjekkia i sin første EM-kamp. Så tapte de på overtid mot Tyrkia.

Dermed var EM over før det egentlig hadde begynt for vertsnasjonen.

Det ble ikke noe bedre av at stjernespiller Alexander Frei forsvant ut med skade i åpningskampen. Sveits leverte egentlig varene, men manglet noe av det viktigste innen fotballen – flaks.

EM-quiz: Vinn flatskjermer og designradioer for 138.000 kroner!

Marginer med
Men mot et reservespekket Portugal løsnet det omsider. Da var flaksen der.

For selv om Portugal hvilte åtte av sine faste spillere, deriblant Cristiano Ronaldo, Deco og Ricardo Carvalho, så startet Portugal-reservene best søndag.

Manchester Uniteds Nani skulle nok hatt straffe allerede etter 15 minutter, men dommeren vinket spillet videre. Så traff Pepe tverrliggeren. Deretter ble Helder Postiga feilaktig avblåst for offside da han scoret sikkert.

Som om ikke det var nok startet Nani 2. omgangen med å skyte i stolpen. Portugal herjet, men klarte ikke å score.

Og da snudde det.

Sveits overtok gradvis føringen i banespillet, hadde altså flaksen på sin side, og på topp hadde de 31 år gamle Hakan Yakin.

Young Boys-spissen dunket inn 24 mål på 32 kamper i den sveitsiske serien i år, og leverte varene da han fikk sjansen. 20. minutter før full tid ble han spilt alene med keeper, og avsluttet sikkert bak Portugal-keeper Ricardo. Sju minutter før slutt punkterte han det hele. Innbytter Tranquillo Barnetta ble lagt i bakken, og Yakin dunket straffen i mål bak en sjanseløs Ricardo.

- Vi skyldte trener Koebi Kuhn og fansen dette, og i dag viste vi at vi kunne klare noe her. Vi ville vise oss frem på hjemmebane, og var selvsagt veldig skuffet etter de to tapene. Dette gjorde det imidlertid litt lettere. Dette var et verdig farvel for treneren også, sa Hakan Yakin etter kampen.

Videre med tap
Portugals trøst er altså at hele åtte mann ble hvilt. Det betyr at Ronaldo, Deco, Carvalho, Simao, Moutinho, Bosingwa, Petit og Nuno Gomes alle er tilbake I kvartfinalen. Der venter trolig Tyskland. Det avgjøres tirsdag.

For Sveits er det imidlertid over. Selv om det hele ble avsluttet med jubel.

- Det var en veldig gledelig seier, men samtidig vant vi også med noen tårer av skuffelse. Jeg synes vi fortjente minst ett poeng fra våre to første kamper. Men selv om vi nå er ute så klarte vi det viktigste - å glede fansen, sa trener Kuhn.

Mer jubel kan imidlertid være i vente. Etter EM overtar nemlig trenerlegenden Ottmar Hitzfeld som lagets nye trener.

Portugal-trener Luiz Felipe Scolari virket ikke altfor skuffet etterpå.

- Vi gjorde det vi skulle. Vi vant våre to første kamper. Vi vet fortsatt ikke hvem vi møter i kvartfinalen (trolig Tyskland), men vi har i alle fall en skadefri tropp å plukke spillere fra, sa den Chelsea-klare brasilianeren etter kampen.

268

Sjekk EM-magasinet!

Gå til sportsforsiden!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)