Gå til sidens hovedinnhold

- Massakrerte 15 sivile

Amerikanske soldater beskyldes for å ha massakrert to uskyldige familier i Irak, inkludert en tre år gammel jente. Se video her.

Amerikanske journalister har fått tak i en video som skal bevise dette. Se deler av videoen på T2 Nyhetene her.

Anklagene blir nå gransket av det amerikanske militæret.

Episoden skjedde etter at en bombe gikk av i veikanten i byen Haditha 19. november i fjor. Byen ligger nordvest for Bagdad, og er kjent som som et urosenter. En amerikansk soldat mistet livet da en Humwee-jeep ble sprengt. Ifølge de militære ble også 15 sivile drept i eksplosjonen.

Etter at Time hadde gitt de militære øyenvitneskildringer fra flere irakere, slo hæren fast at de sivile ble skutt av de amerikanske soldatene. Rapporten konkluderte med at dødsfallene var såkalt «collateral damage» - et uttrykk for at de befant seg i nærheten av et mål soldatene angrep.

En talskvinne for de amerikanske styrkene la skylden på opprørerne, som hun hevdet «plasserte sivile i skuddlinjen mens soldatene forsøkte å forsvare seg».

Skjøt bestemor
Ifølge den amerikanske militærrapporten ble soldatene beskutt av opprørere fra flere kanter, og åtte angripere ble drept. Slektninger, overlevende og leger som har sett likene, hevder imidlertid at soldatene gjennomførte en regelrett massakre av 15 sivile da de tok seg inn i to hus.

Den ni år gamle jenta Eman Waleed overlevde massakren. Hun forteller at familien våknet av braket fra veibomben. Etterpå var det masse skyting, før en gruppe amerikanske soldater tok seg inn i huset.

- De skrek på engelsk. Først stormet de inn på fars rom, der han leste Koranen. Så hørte vi skudd, forteller Eman.

Så kom soldatene inn i stua.

- Jeg kunne ikke se dem ordentlig, bare geværløpene. Jeg så de skjøt bestefar, først i brystet, så i hodet. Etterpå skjøt de bestemor, sier hun.

De andre voksne i rommet kastet seg over Eman og broren Abdul for å skjerme dem, men ble selv drept av kuler. Til sammen ble sju mennesker drept i huset.

Toåring
Etterpå stormet soldatene over til nabohuset, etter at de skal ha blitt beskutt derfra. Her ble åtte personer drept. Blant de drepte var en to år gammel gutt og tre småjenter.

I et tredje hus skal minst fire voksne brødre ha blitt drept. En overlevende bror hevder at de ble skutt ned med kaldt blod.

- Amerikanerne samlet de fire brødrene mine på fars rom, og skjøt dem i et skap, sier broren Ahmed Ayed ifølge Times.

Video
Også en video som magasinet Time sitter på, avkrefter at soldatene var involvert i en skuddveksling i forkant av de påståtte drapene.

Time fortalte mandag at de hadde fått et videoopptak fra hendelsen. Ifølge magasinet er det ikke bevist at soldatene med vitende vilje drepte uskyldige sivile, men videobilder viser at det ikke er kulehull på utsiden av huset. Dette avkrefter forklaringen om at det fant sted en omfattende skuddveksling.

En talsmann for den amerikanske hæren sa mandag at de tok beskyldningene mot de tolv soldatene «meget alvorlig».

I forrige uke skal amerikanske soldater ha drept 11 sivile under et raid i en landsby 90 kilometer nord for Bagdad.

Blant de drepte var en seks måneder gammel baby og en 75 år gammel kvinne, melder AP.

Reklame

Disse grillpakkene gir en fantastisk smak på maten

Kommentarer til denne saken