Gå til sidens hovedinnhold

Massive studentopprør i Italia

Studenter okkuperer fakulteter. Professorer holder forelesninger på gaten.

I over to uker har et voldsomt sinne blant studenter over hele Italia satt kraftig preg på landet.

Millioner av studenter har vist sin avsky mot et lovforslag som kutter i bevilgningene til universitetene og setter strenge restriksjoner på den økonomiske driften av utdanningsinstitusjonene.

- Helt vanvittig
22 år gamle Julie Louise Aaserud fra Oppegård i Akershus befinner seg i Bologna i Italia hvor hun studerer internasjonale studier. Hun sier engasjementet er voldsomt.

- Det er helt vanvittig. Demonstrasjoner, okkuperinger av fakulteter og andre offentlige bygninger og professorer som holder forelesninger på gaten. I Roma blir det sagt at over en million studenter har deltatt i demonstrasjoner. Alt er snudd opp ned, sier Aaserud til Nettavisen.

I en by med 370.000 innbyggere og 100.000 studenter blir hele byen påvirket av opprøret.

- I går gikk jeg forbi en bank rett utenfor døren min og der hadde de slengt røde malingsbomber og skrevet «Henda vekk fra fremtiden vår» på veggen, sier Aaserud.

Julie Louise Aaserud og hennes studiekamerater møter trolig til et stengt universitet mandag.

- Vi fikk beskjed om at fakultetet vårt vil være stengt fra mandag av, sier Aaserud.

Men nå har Berlusconi fått nok.

- Berlusconi har sagt at alle forsøk på å forstyrre ro og orden vil bli slått ned på av militæret, sier hun.

- Slått ned av politiet
Akershus-jenta har også selv deltatt i demonstrasjoner hvor myndighetene har grepet inn.

- Forrige uke var jeg på en demonstrasjon hvor vi var mellom 30.000-40.000. Her ble seks personer slått ned av politiet. Demonstrasjonen gikk hele byen rundt, forteller hun.

Kutter en fire milliarder kroner
Utdanningsminister Mariastella Gelmini i den Silvio Berlusconi-ledede regjeringen har lagt fram og fått vedtatt et lovforslag som kutter 455 millioner euro (tilsvarer ca. 3,9 milliarder norske kroner) fra universitetsbudsjettet innen 2013. Ifølge opprørslederne skal dette bety at hver student kan bli nødt til å betale ti ganger så mye i skolepenger som de gjør i dag. Loven åpner også for en utstrakt privatisering av de offentlige utdanningsinstitusjonene.

- Dersom denne loven faktisk trer i kraft, så tror jeg det vil bli et helvete for politikerne, sier Julie Louise Aaserud.

- Stenger mange ute
I motsetning til Norge kan ikke studenter ta opp egne studielån til å finansiere studietiden med, men må betale fra egen lomme.

- Vi kan ende opp med å måtte betale ti ganger så mye i skolepenger. Det er klart at det vil stenge mange ute fra utdanningen, sier Aaserud.

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial

Kommentarer til denne saken