Gå til sidens hovedinnhold

- Massivt valgfusk

Nordmenn truet på livet og kastet ut av valglokale i Tyrkia.

Det norske rådet for kurdernes rettigheter (RKR) har sendt to representanter for å observere valget i de østlige deler av Tyrkia, kurdernes kjerneområder. Valglokalene åpnet klokken syv lokal tid, og etter kun få timer hadde observatørene allerede sett flere overtramp.

Ikke forseglet
- Valgurnene er ikke forseglet, og enkelte lokaler har allerede stengt, flere timer før tiden, sier Vidar Birkeland, leder i RKR.

I Uzunziyaret, en mindre by øst i Diyarbarkir, oppdaget de systematisk åpent valg.

- Vi har sett flere tilfeller der innbyggerne selv aldri får holde i stemmeseddelen, og ikke har innflytelse på hva de stemmer, sier Birkeland.

Sammen med sekretær i RKR, Per Thorsdalen, var han i kontakt med innbyggere som sa de ville stemme på det kurdiske partiet.

- Dette ble de nektet, og tvunget til å stemme det valgmedarbeiderne krysset av, forteller Birkeland.

Ble truet på livet
Da valgmedarbeiderne oppdaget at observatørene hadde sett valgfusket, ble de kastet ut og truet på livet. Birkeland forteller at ved forrige valg ble en av observatørenes hjelpemenn banket opp, og en bil med valgobservatører ble steinet.

- Vi turte ikke noe annet enn å gå fra valglokalene. Jeg er helt sjokkert over det vi så, fusket var så åpenbart. Slik skal ikke et valg foregå, sier Birkeland.

42 millioner mennesker kan stemme, og de har 14 partier og 700 uavhengige kandidater å velge mellom når de skal velge de 550 medlemmene i parlamentet. Religion og forholdet til EU er av de avgjørende sakene i valget.

Landsbyhøvdinger
Birkeland forteller at det har blitt inngått avtaler med landsbyhøvdingene som styrer de lokale valgene. Valgmedhjelperne merker konvolutten og legger den i urnen for velgerne.

- Det er en føydal struktur, slik at det er landsbyhøvdinger som eier jorda. Ved forrige valg hadde militære og representanter fra de regjerende partiene inngått avtaler med jordeierne. Hvem de har samarbeidet med denne gangen, er ennå uklart, forklarer valgobservatøren.

I byen Kalinagac opplevde de at valget var totalt ute av kontroll.

- Sjefen for valglokalet stengte dørene, og kom ut med alle stemmene i en bærepose. Da han så oss, åpnet han lokalet igjen. I underkant av 30 soldater stod utenfor med ladde geværer, og ikke alle fikk anledning til å stemme, sier Birkeland.

Observatørene snakket med dem som ledet valget, og fikk opplyst at de hadde fått beskjed fra det militære om at de skulle stenge valglokalene.

Flere personer skal så langt ha blitt skadd forskjellige steder i Tyrkia, melder AFP. I Demre ved Middelhavskysten skal det ha brutt ut slagsmål mellom arbeidere fra rivaliserende partier, og to personer ble lettere skadd. Også i en annen krangel på samme sted ble to personer lettere såret. I Diyarbakir ble tre menn såret etter at to grupper angrep hverandre med kniver og kjepper.

Viktig valg
Søndagens valg i Tyrkia karakteriseres som et av de viktigste valgene i landets historie. De sekulære kreftene i Tyrkia frykter at det skarpe skillet mellom stat og religion skal forvitre dersom Tyrkias sittende statsminister, som har sine røtter i islamistbevegelsen, får mer makt, melder AFP.

Meningsmålinger spår at AKP vil vinne valget, men det er uvisst hvor stort flertall de vil få.

Partiene må vinne minst ti prosent av stemmene for å komme inn i parlamentet, noe som ifølge AP har blitt kritisert for å være udemokratisk.

Kurderne krever anerkjennelse og rettigheter for etniske kurdere. I det forrige valget fikk et av de kurdiske partiene nesten 50 prosent av stemmene i sørøst, der kurderne er i majoritet. Men partiet fikk aldri nok stemmer i resten av landet til å komme inn i parlamentet.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere