Gå til sidens hovedinnhold

Mats Jansson slutter i SAS

Konsernsjef Mats Jansson slutter i SAS.

Det melder SAS i en pressemelding.

Mats Jansson har sittet i sjefsstolen i selskapet i fire år, og går av i høst, melder selskapet.

- Grunnlaget er lagt
- Neste år fyller jeg 60, og det er også da kontrakten min utløper. Jeg tror jeg har gjort mitt for SAS. Det er fortsatt store utfordringer i vente for SAS, men jeg tror grunnlaget for disse utfordringene er lagt, sier Jansson.

- Kjernestrategien for SAS, som inkluderer omfattende kostnadskutt har blitt etablert, den finansielle plattformen har blitt sikret, SAS har blitt sterkere når det gjelder våre produkter, og vår kundetilfredshet har økt. Selskapet er nå i en god posisjon for fremtiden, mener den avtroppende sjefen.

- Tiden føles derfor rett for å ansette en ny toppsjef til å ta over og styrke SAS' konkurranseevne og sikre en lønnsom vekst.

Ifølge Jansson har ikke avgjørelsen vært enkel å komme fram ti

- Det har vært fire spennende og utfordrende år å lede selskapet i denne dynamiske sektoren, hvor det ikke har vært to like dager. Jeg har hatt sterk støtte fra styret, ledertemaet og spesielt fra de SAS-ansatte, som gjør en fantastisk jobb og som virkelig har gitt alt til SAS under denne svært kritiske og finansielt vanskelige situasjonen, sier Jansson.

Jakten på ny sjef har startet
Styreleder Fritz Schur sier han forstår beslutningen til Jansson

- I løpet av de siste fire årene, har Mats jobbet iherdig dag og natt for å lede SAS gjennom denne vanskelige perioden. Hans innsats har vært enorm, både kvalitativt og kvantitativt. Likevel, i løpet av de siste ukene har jeg forstått at han har vurdert hvorvidt det er riktig for ham og selskapet om han fortsetter når SAS går inn i en ny fase. Vi har derfor startet prosessen med å rekruttere en ny toppsjef for SAS, sier Schur.

- Fornuftig
En flyanalytiker i et av landets største finansbyrå mener Jansons beslutning er fornuftig.

- Det kan være greit at Mats Jansson gir seg nå. Han har ikke akkurat fått mange venner i SAS etter å ha kuttet mer enn syv milliarder kroner i kostnader, sier analytikeren til NA24.

Han peker videre på at Jansson er 60 år og at å styre SAS, et selskap som har ekstremt mange utfordringer, er en slitsom jobb.

- Det er ikke tvil om at han har gjort en god jobb, spesielt med å kutte kostnader. Men nå er det sikkert lurt å overlate årene som kommer til en yngre sjef full av energi og motivasjon, sier analytikeren.

- Både Jansson og SAS mener timingen er riktig fordi SAS nå går inn i en ny fase. Hvilken fase er det SAS går inn i?

- Først og fremst er det å kunne holde kostnadene nede. Jansson har kuttet, nå gjenstår det å se om kostnadene kan holdes nede over tid. Dette er ikke lett i et selskap som har 39 fagforeninger, sier analytikeren.

Han minner om at SAS gjennom de siste 30 årene har vært gjennom mange kuttprogrammer, men at kostnadene over tid har returnert til høyere nivåer enn det som godt er.

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin

Kommentarer til denne saken