Gå til sidens hovedinnhold

Måtte be TV-kanal om hjelp

Minst 20 albanske flyktninger druknet da de forsøkte å komme seg fra Albania til Italia i en gummibåt. Nødsignalet gikk til en TV-kanal.

Minst 20 andre albanere druknet. Blant de omkomne skal det være to spedbarn, opplyser albansk politi.

SOS til TV-stasjon
Vanskelige værforhold gjorde at båten fikk problemer allerede kort tid etter å ha forlatt havna i Vlore i Albania fredag ettermiddag. Det skal ha vært minst 30 mennesker om bord.

Både italiensk, gresk og albansk kystvakt reagerte på en SOS-melding som ble sendt til en albansk TV-stasjon på mobiltelefon, men det tok 12 timer å finne gummibåten på grunn av uværet.

- 18 menn og tre kvinner ble funnet døde, sier Ivano Baschieri, som leder det italienske marinemannskapet i Durres.

- Det kan godt ha vært to spedbarn blant de døde. Vi er ikke sikre ennå, fordi de forferdelige forholdene gjorde at vi ikke kunne gå om bord i båten, sa en representant for italiensk kystvakt.

To pågrepet
Den albanske visestatsministeren Namik Dokle sa lørdag at elleve mennesker overlevde ulykken, deriblant de to førerne av gummibåten. De brukte mobiltelefon for å påkalle hjelp, og et italiensk marinefartøy fant gummibåten 8 kilometer utenfor Vlore.

De overlevende var alle menn mellom 18 og 30 år og tilstanden deres var svært dårlig, sier en representant for den italienske marinen. To av de overlevende ble arrestert, mistenkt for å ha forsøkt å smugle albanerne inn i Italia.

Også fire høytstående tjenestemenn i det albanske politiet er arrestert i forbindelse med tragedien.

Mange tragedier
Forliset føyer seg inn i rekken av tragedier som utspiller seg når albanere forsøker å nå den italienske kysten. Det har likevel vært langt færre rapporter om menneskesmugling fra Albania til Italia siden august i fjor, da den albanske regjeringen lovet å slå ned på smuglerne.

Bare noen dager før tragedien skrøt Albanias statsminister Fatos Nano i en tale til nasjonalforsamlingen av at albansk politi har stanset menneskesmuglingen.

(NTB-DPA)

Reklame

Ny grillpakke: - Den beste barbecuesausen vi har smakt