Gå til sidens hovedinnhold

Måtte betale 4000 for å hjelpe

Air France tok seg godt betalt for nødutstyr som skulle til Haiti.

- Dette er 4000 kroner som kunne gått rett til de ungene som sitter og blør i hjel på gata. Det er rett og slett en skandale.

Slik reagerer Ragnhild Slettner-St. Hilaire på at en av hennes medarbeidere måtte betale 4000 kroner for bagasjeovervekt da han lørdag skulle reise fra Gardermoen til Santo Domingo på Den dominikanske republikk - med nødutstyr til trengende på Haiti.

Edwin Ceide er selv haitianer, og er nå på vei ned til sitt hjemland for å jobbe for «Prosjekt Haiti». Men først måtte han altså betale.

- Han hadde med seg masse telt og humanitært utstyr i bagasjen som skulle til Haiti, og skulle fly fra Gardermoen med Air France. Han hadde masse overvekt, og selv om han prøvde å forklare at dette var humanitært utstyr måtte han betale 4000 kroner for overvekten, forteller Slettner-St. Hilaire om det som skjedde til Nettavisen.

Hun er styremedlem og prosjektmedarbeider bak den norskdrevne skolen «Petit Troll» - «Lille Troll» - i landet, som tirsdag kveld ble rammet av et voldsomt jordskjelv.

Ingen kommentar
Ifølge Oslo lufthavns nettsider er det selskapet Røros Flyservice som har ansvaret for Air France-avgangene på Gardermoen.

Nettavisen har vært i kontakt med selskapets daglige leder, Arve Engen, som ikke ønsket å kommentere saken. Heller ikke avdelingsleder Per Wassberg ønsket å kommentere dette, og henviste til Air Frances' informasjonstjeneste på Oslo Lufthavn.

Wassberg presiserte imidlertid at selv om Røros Flyservice står for den såkalte «handlingen» av Air France-avgangene på Gardermoen, så er det flyselskapet selv som krever inn penger fra dem som har for mye bagasje.

Det har ikke lyktes Nettavisen å komme i kontakt med Air France-representanter på Oslo Lufthavn.

- Det kan heller ikke ha noe med sikkerhet å gjøre siden det bare er å betale seg ut av det, sier Slettner-St.Hilaire.

- Utrolig opprørt
Slettner-St. Hilaire og hennes medarbeidere jobber for tiden på spreng for å få utstyr ned til de rammede på Haiti, og har valgt å transportere utstyret med fly ned til Santo Domingo, siden flyplassene på Haiti fortsatt står stille.

- Nå så står alt fast på Haiti, og hjelpen kommer ikke ut. Vi er en liten organisasjon, som prøver å reise en annen vei med utstyret. Vi har handlet medisiner og bandasjer som blir kjørt over via Santo Domingo til Haiti. Skolen vår har blitt et nødhjelpssenter, og det er samlet 400-500 mennesker utenfor som venter på hjelp, sier hun.

- Vi kommer til å drive skytteltrafikk av nødutstyr. Av oss får de trengende hjelp der og da. Det er ingen mellomledd. Men det sliter ekstra på når et kjempeselskap tar penger, som kunne gått direkte til mennesker i nød. Jeg er utrolig opprørt, og har nesten ikke ord, sier Slettner-St.Hilaire til Nettavisen.

Ifølge nyhetsbyrået AFP er det hjelpeteam fra blant annet USA, Cuba, Venezuela, Belgia, Russland, Sveits, Mexico, Frankrike, Island og Den dominikanske republikk i fullt arbeid på Haiti nå.

Totalt skal hjelpemannskaper fra så mye som 30 land har kommet til Haiti for å bidra.

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial

Kommentarer til denne saken