Gå til sidens hovedinnhold

Måtte tigge om penger til mat

Nå har han signert sitt livs største økonomiske avtale.

Senegalesiske Demba Ba signerte fredag sitt livs største økonomiske avtale - med Chelsea.

Men uansett hvor stor ukelønn som venter 27-åringen på Stamford Bridge, vil Ba aldri glemme sine tidlige år i det som etter hvert har blitt en flott fotballkarriere.

Det har nemlig ikke alltid vært så lett for den høyreiste spissen, og i 2004 var det nok ingen som trodde at han vinteren 2013 skulle signere for en klubb av Chelseas kaliber.

Mange prøvespill
Som tenåring ble fransk-fødte Ba avvist gang på gang i sine forsøk på å få sin første profesjonelle kontrakt.

Prøvespill i franske Lyon og Auxerre mislyktes, og førte til at han slengte seg med i vennens bil som satte kursen mot England.

- Jeg hadde alltid elsket engelsk fotball, sier Demba Ba til The Sun, som dermed skulle prøve lykken i fotballens hjemland.

- En av mine beste venner fra Paris, Gauthier Diafutua, spilte for Watford på den tiden, så han ordnet det slik at jeg muligheten til å prøvespille, fortsetter han.

Etter tre dager på Watfords treningsfelt og samme antall netter på trange soverom med flere kamerater, fikk Ba beskjed av klubben om at han ikke hadde imponert nok.

Dermed gikk turen nordover til Barnsley for et ukesopphold i den daværende League One-klubben.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Denne gangen bodde vi på et fantastisk hotell, som klubben betalte for. Dessverre gikk ikke prøvespillet så bra i Barnsley heller, og til slutt endte det hele opp med å bli en ganske så kaotisk uke, forteller Demba Ba, og fortsetter:

- Vi ville sjekke ut av hotellet, men så var det selvfølgelig trøbbel igjen. I resepsjonen sa de nemlig at klubben kun hadde betalt for oppholdet, men at vi måtte betale for maten selv.

Bryr seg ikke om penger
Ba og gjengen, som på den tiden så vidt eide nåla i veggen, visste ikke hva de skulle gjøre. Heldigvis var det hjelp å få.

- Vi kontaktet en agent som sendte oss 500 pund til å betale regningen. I tiden etter levde vi på tørt brød og vann, mimrer Ba, uten at vennegjengen lot det gå utover sitt gode humør.

- Selv om vi ikke hadde penger, hadde vi det veldig morsomt sammen. I god, afrikansk stil lo vi som alltid. Det spiller jo ingen rolle hva du har, så lenge du er lykkelig med menneskene du er sammen med, sier en meget positivt innstilt Demba Ba.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Oppturen
Til tross for at Demba Ba hadde blitt veid og funnet for dårlig i Lyon, Auxerre, Barnsley, Watford, Gillingham og Swansea, ga senegaleseren aldri opp.

Veien gikk først til tilbake til Frankrike og Rouen i fjerdedivisjon, hvor hans nese for mål raskt ble et faktum.

22 scoringer på 26 kamper var nok til å imponere belgiske Mouscron, hvor han fortsatte det imponerende målsnittet.

Det ga ham muligheten på landslaget, og i tillegg gikk veien på klubbnivå videre til Hoffenheim og Tyskland.

Da første sesong var unnagjort hadde Ba banket inn 14 scoringer i 2. Bundesliga og bidratt til opprykk for det den gang nyrike laget.

Suksessen i Hoffenheim fortsatte sesongen derpå, men i januar 2011 hadde tydeligvis klubben og spilleren fått nok av hverandre.

Ba signerte for West Ham på en prestasjonsbasert kontrakt, i et forsøk på å redde klubbens plass i Premier League.

Spissen ble en umiddelbar suksess på Boleyn Ground, nettet sju ganger på tolv forsøk, men klarte ikke å hindre nedrykk for The Hammers.

Turen gikk videre til Newcastle, og Demba Ba ble en ubetinget suksess.

17 mål i debutsesongen, 13 så langt i inneværende.

Det var nok til at Chelsea innfridde utkjøpsklausulen på 7,5 millioner pund, i håp om at senegaleseren kan fylle tomrommet etter Didier Drogba.

Samtidig har Demba Ba sannsynligvis doblet lønna som har ligget på 40 000 pund i uka.

Uten at det spiller noen rolle hva du har, så lenge du er lykkelig med menneskene du er sammen med.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken