Gå til sidens hovedinnhold

Mauseth vant over NRK

Gørild Mauseth vant «sex på fisk»-saken mot NRK.

(SIDE2:) Gørild Mauseth har det nedfelt i sin kontrakt at den etter hvert så mye omtalte elskovsscenen fra Knut Erik Jensens film «Brent av frost» aldri skal vises ute av sin sammenheng eller i klippet versjon.

Store Studio valgte likevel å vise ganske mye av scenen i forbindelse med at den blir parodiert i filmen «Kill Buljo». Programmet sammenlignet den originale scenen med den humorbelagte parodien til «Kill Buljo».

Vant på alle punkter
Mandag vant Mauseth fram på alle punkter mot NRK.

«Norsk rikskringkasting AS (heretter NRK) var i god tid før sending kjent med at bruken av scenen var undergitt kontraktuelle begrensninger mellom skuespiller og produsent, og med at samtykke ikke ville bli gitt. Fjernsynssendingen ble samtidig lagt ut usensurert og tilgjengelig for nedlasting i ca. 9 dager på NRKs hjemmesider på internett – nrk.no», heter det i dommen.

- Godt opplyst
Dommen legger særlig vekt på at NRK fikk tilgang på «Brent av frost» med den såkalte nakenklausulen godt fremlagt. De var med andre ord godt opplyst om at scenen ikke skulle vises utenfor sin sammenheng eller som såkalte «outtakes», mener retten.

Derimot har media rett til å vise scener som en del av en lovlig sitatrett. Det som felte NRK i denne saken var at de ikke stoppet ved elskovsscenen, men viste også Gørild Mauseth i full frontal nakenhet i etterkant av filmsexen. Tingretten fastholder at NRK var i sin rett til å vise deler av elskovsscenen.

- Nakenklausulen hadde her ikke hatt noen betydning om det hadde vært et lovlig sitat, men dette var ikke et lovlig sitat. De skulle ikke ha vist frontalnakenbildene av Gørild Mauseth, sier Mauseth og Norsk Skuespillerforbunds advokat, Eirik Djønne til Side2.

Les hele dommen her.

Vist for tredje gang
Det var tredje gang sexscenen ble tatt ut og vist på en norsk TV-kanal. Tidligere har TV 2 gjort det samme og NRK har også gjort det i humorprogrammet «Uti vår hage». Hver gang har Mauseth uttalt at hun har opplevd dette som krenkende.

Gørild Mauseth har fremmet skriftlig krav om erstatning flere ganger overfor NRK siden 2007 uten å ha fått noen reaksjon, heter det i rettspapirene. 15. juli i år gikk hun til sak med Norges Skuespillerforbund i ryggen.

NRK må betale Gørild Mauseth 110.000 kroner for økonomisk tap. I tillegg får hun økonomisk oppreisning for «ikke-økonomisk» påføring av skade på 45.000 kroner. NRK må også dekke saksomkostningene på 81.800 kroner.

NRK bestemte seg umiddelbart for å anke saken mandag ettermiddag.

- Vi vil anke dommen fordi vi er uenige med den. Dette er en sak som er viktig å få prøvet, helt uavhengig av Mauseth. Dette er en type bruk og sitatrett som vi gjør i mediene daglig og som vi må forsvare, sier NRKs advokat Jon Wessel-Aas til Side2.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Kommentarer til denne saken