Gå til sidens hovedinnhold

McCain slaktes i mediene

Mediedekningen av valgkampen har vært ubalansert.

En fersk undersøkelse viser at majoriteten av nyhetene som omhandler John McCain er negativ. 57 prosent av dekningen i TV og aviser var negativ ladet, mens kun 14 prosent var positiv, skriver Washington Post.

Dekningen av den demokratiske presidentkandidaten Barack Obama har derimot vært langt mer balansert. 36 prosent av dekningen har vært positiv, 35 prosent nøytral eller blandet og 29 prosent negativ.

Undersøkelsen ble gjort over en periode på seks uker.

(Artikkelen fortsetter under).

Må vinne minst én Obama-stat
Presidentvalget i USA nærmer seg siste innspurt og kandidatene konsentrerer seg mest om de viktige vippestatene. Det er 538 valgmenn fordelt på de femti delstatene, og kandidatene må sikre seg 270 av disse for å bli valgt president 4. november. Kandidaten som får flest stemmer i delstaten får alle valgmennene.

USA-ekspert ved Forsvarets forskningsinstitutt, Svein Melby, mener det er naturlig å ta utgangspunkt i 2004-valget mellom John Kerry og George W. Bush for å gjøre rede for statusrapporten til kandidatene.

- Obama starter med 252 valgmenn hvis han har Kerry-statene bak seg. Hvis McCain har Bush-statene bak seg, så har han 286 valgmenn. McCain kan tape 17 for at det skal bli uavgjort, men ved det 18. taper han valget.

- McCain har gitt opp Iowa, og New Mexico ser også ut til å være tapt. Da har han tapt 12 av de 18 valgmennene. Han kan tape Nevada, men han kan ikke tape sånne delstater som Virginia, som har 13 valgmenn. Da har Obama vunnet, sier Melby.

Sikler på Pennsylvania
Det er svært kritisk for McCain at han ikke taper noen av de følgende delstatene: Florida (27 valgmenn), Virginia (13 valgmenn), Missouri (11 valgmenn) eller Ohio (20 valgmenn). Meningsmålingene viser at det er et svært tett løp i de øvrige vippestatene.

- Da må han i så fall gå etter en av de blå (demokratiske) delstatene. Det er derfor han driver og herjer i Pennsylvania, hvor det er teoretisk mulig, men det skal mye til, sier Melby. Pennsylvania har 21 valgmenn.

(Artikkelen fortsetter under).

Barack Obama leder med tolv prosentpoeng mot John McCain på en meningsmåling utført av Reuters/C-SPAN/Zogby, som ble offentliggjort torsdag.

Obama har en oppslutning på 52 prosent mot McCains 40 prosent på tredagersmålingene. På mandagens tilsvarende måling hadde Obama 50 prosent, mens McCain lå på 42 prosent oppslutning. Målingene har en feilmargin på 2,9 prosent.

Dermed har McCain gått tilbake, mens Obama rykker tydelig fremover.

Andre målinger:

Gallup

Obama: 52 prosent

McCain: 41 prosent

Rasmussen

Obama: 51 prosent

McCain: 45 prosent

Washington Post

Obama: 53 prosent

McCain: 44 prosent

Ipsos

Obama: 50 prosent

McCain: 42 prosent

Målingene har en feilmargin på 2 prosent.

Kilde: BBC.

- Det kan være et resultat av at han har mer penger å rutte med. Han teppebomber hele landet med reklame, og man skal ikke se bort fra at Powells støtteerklæring til Obama kan ha hatt en effekt. Den var jo drepende mot McCain, sier Melby.

Tas med en klype salt
En meningsmåling fra Associated Press-GfK viser et dødt løp mellom Obama og McCain på henholdsvis 44 og 43 prosent. Melby mener derimot at målingen kan tas med en klype salt.

- Zogby har brukt å være solide saker. Mens en måling som viser 44-43, ville jeg ikke tatt seriøst. Zogby har en bra karakterbok, men har gjort noen feil. Ellers så er Rasmussen et bra målingsfirma. Gjennomgående har de vært å stole på, og Rasmussen var vel best under valget i 2004. Gallup har også vært gjennomgående bra, sier Melby.

Vanskelig å måle
Trenden bant de fleste målingene er at Obama har en suveren ledelse. Men det er to usikre faktorer som er vanskelig å måle. Det ene er rasefaktoren. Politiske analytikere tror at flere av deltakerne svarer de vil stemme Obama, i frykt for å bli beskyldt for å ha rasemotiver. Mens når valgdagen kommer, snur de tvert om og stemmer på McCain.

- Der sliter de nok noe med å få lagt inn riktige forutsetninger. I tillegg har man en helt spesiell valgsituasjon hvor det er stor mobilisering blant grupper som normalt har lav valgdeltakelse, sier han og understreker at det er en faktor som er nytt av året.

I tillegg er det mange potensielle velgere som meningsmålerne sliter med å nå ut til. Årsaken til dette er at mange av målingene foregår via intervjuer til fasttelefoner. Dermed er det en stor gruppe mennesker med kun mobiltelefon som ikke er representert.

Stryket sin posisjon
Målingen viser at Obama har stryket sin posisjon blant uavhengige og kvinnelige velgere.

McCain fikk et lite oppsving etter den tredje og siste presidentdebatten forrige uke, men meningsmåler John Zogby mener den positive trenden for den republikanske presidentkandidaten var kortvarig.

- McCain kan fortsatt forsøke å snu dette rundt, men da må han finne fokuset, sier Zogby til Reuters.

Zogby understreker at finanskrisen ser fortsatt ut til å ha en positiv effekt for Obama.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken