Miljøpartiet De Grønne (MDG) faller hele 1,9 prosentpoeng til 2,6 prosent på fredagens partibarometer i Dagens Næringsliv.

Dermed faller partiet under den viktige sperregrensen på 4 prosent.

MDGs talsperson og eneste stortingsrepresentant, Rasmus Hansson, er ikke fornøyd.

– Sånt liker vi aldri. Det er ikke så lenge siden vi fikk 4,9 på en annen måling, så vi tar svingningene med en viss ro. Men det er bare et svar på sånt, og det er å skjerpe seg ytterligere, sier Hansson til Nettavisen.

Les også: Kraftig utforbakke for MDG

– Norge er mye mer enn Oslo

Hansson sier de nå må jobbe mer for å vise fram MDGs politikk.

– Vi må vise fram vår politikk til de som har bedt om den og de som funderer på å støtte den, og fortsatt har trua på at flere kommer til å ville støtte den når de ser at vi gjennomfører politikken i praksis, sier han.

Men MDG har virkelig fått vist fram mange av sine saker det siste halve året, særlig i Oslo der de etter valget ble en del av byrådet. De har også måttet tåle mye kritikk etter blant annet forslag om bilfritt sentrum, dieselbilforbud på forurensede dager, høyere parkeringsavgifter og kjøttfrie kantinemandager.

– Er politikken deres i Oslo årsaken til nedgangen?

– Det er sikkert en del av bildet, men Norge er veldig mye mer enn Oslo sentrum. Vår utfordring er å vise at vi fortsetter å drive fram grønn politikk over hele landet, og når meningsmålingene peker nedover så må vi jo snu alle steiner, sier Hansson.

Gunnar Stavrum: Har noen sett miljøbyråden?
Lan Marie Nguyen Berg: - På parti med elbilistene

– Vi har absolutt ikke bommet

Han sier reaksjonene på miljøtiltakene er som ventet.

– I Oslo så er selvsagt vår utfordring at når vi gjør det vi er kommet for, nemlig å forandre, så er det både enkeltinteresser og media sin natur å skape kritikk rundt det. Det må vi leve med, og jobbe bedre med å forklare hva som er de samlende positive konsekvensene av å gjøre disse endringene, sier han.

– Men viser ikke kritikken at dere også har bommet med politikken deres?

– Absolutt ikke. Oslo er det stedet vi har klart å gjennomføre ren politikk best, fordi vi har kommet i posisjon, og det kommer vi til å fortsette med. Vi er kjempefornøyd med det samarbeidet vi har med Ap og SV foreløpig, og det vi har fått til i byrådserklæringen som alle jo ser er veldig grønt, sier han.

Les også: Hun er innstilt som ny MDG-talsperson

– Tres ikke nedover hodet på folk

Hansson sier samtidig at han ikke ønsker å legge skylda på andre.

– Men det er sikkert en viss røykeloveffekt av disse endringene som er nye for folk og som skaper støy, som vi er rimelig sikre på at folk vil like når de ha vent seg til det, sier han, og påpeker:

– Ingen av de forslagene vi fremmer blir tredd nedover hodet på folk fra en dag til en annen. Vi går i dialog med alle interessenter for å finne de beste måtene å gjennomføre det på, sier han til Nettavisen.

MDG-politikeren tror de vil få folk mer med seg etter hvert.

– For det første tror jeg vi har folk med oss, og for det andre tror jeg vi får folk enda mer med oss når de ser de langsiktige resultatene. Vi er ikke kommet i politikken for å gjøre det samme som de andre partiene, og som har ført til at klimautslippene stiger og matjorda blir bygd ned. Det betyr endring og det betyr uenigheter, og det er vi forberedt på, sier han.