Gå til sidens hovedinnhold

Mediene sliter med å få rapportere fra asylmottak

Norske utlendingsmyndigheter hindrer medier i å dokumentere forholdene ved asylmottakene i nord, mener NRKs distriktsredaktør i Finnmark.

- Vi får alarmerende rapporter fra fylkeslegen om tilstanden ved flyktningmottakene, men pressen slipper ikke inn for å dokumentere situasjonen, sier distriktsredaktør Morten Ruud i NRK Finnmark til Klassekampen.

Ruud sendte i desember et brev til Utlendingsdirektoratet (UDI) der han forlanger bedre tilgang til Ankomstsenter Finnmark utenfor Kirkenes.

- Det som vanligvis skjer, er at vi henvender oss til mottakene, men de svarer at de ikke er interessert.

Det er det private selskapet Hero som drifter ankomstsenteret i Finnmark. Aksjeselskapet er Norges største operatør av asylmottak med rundt 50 mottak over hele landet.

- Gjennomsiktighet er et grunnprinsipp i demokratiet. Det opplever vi ikke her. Forholdene ved mottakene er etter alt å dømme ikke særlig gode. Men det får vi ikke innsyn i, sier Ruud.

Kommunikasjonsdirektør Ingeborg Grimsmo i UDI mener pressens tilgang til ankomstsenteret er blitt bedre siden Ruud sendte brevet.

- Vi har en sterkere tilstedeværelse ved mottakene i dag enn da flyktningkrisen var på sitt verste. UDIs representanter har vært tilgjengelig for pressen når de har vært ved senteret, hevder Grimsmo.

UDI mener det må være forståelse for at ikke alle ønsker kontakt med pressen.

- Vanlige saksbehandlere blir ubekvemme overfor mediene. Derfor har vi som krav at det skal være en leder til stede ved mediebesøk. (©NTB)

Kommentarer til denne saken