Gå til sidens hovedinnhold

Medvedev anerkjenner Sør-Ossetia

Russlands utsending til Nato sier forholdet mellom øst og vest er som i 1914.

Russlands president Dmitrij Medvedev anerkjenner formelt de to georgiske utbryterrepublikkene Sør-Ossetia og Abkhasias uavhengighet.

Kollisjonskurs
- Jeg har signert dekretet fra nasjonalforsamlingen, som anerkjenner uavhengigheten til Sør-Ossetia og Abkhasia, sa Medvedev i en fjernsynssendt uttalelse tirsdag, melder Reuters.

Les også: Støtter uavhengig Sør-Ossetia

Avgjørelsen om å anerkjenne de to som selvstendige stater fører Russland på ytterligere kollisjonskurs med vesten, som på det sterkeste har oppfordret Russland og Medvedev til å ikke gå til et slik skritt.

Les også. Russland bryter med Nato

Franz Ferdinand
Russlands utsending til Nato, Dmitrij Rogozin, sammenligner situasjonen nå, med den som var forut for første verdenskrig.

- Atmosfæren nå minner meg om den i Europa i 1914. Da, på grunn av en terrorist, smalt verdens ledende nasjoner sammen. jeg håper ikke Mikhail Saakashvili (Georgias president) vil huskes i historiebøkene som en ny Gavrilo Prinsip, sier Ragozin, og viser til mannen som skjøt og drepte Franz Ferdinand og startet første verdenskrig.

- Skjult anneksjon
Georgia fordømmer anerkjennelsen, og landets utenriksminister Giga Bokeria beskriver det russiske trekket som en «skjult anneksjon» av georgisk territorium.

Frankrike, som forhandlet fram en våpenhvileavtale etter den nesten ukelange krigen mellom Russland og Georgia tidligere denne måneden, sier den russiske avgjørelsen er beklagelig, det samme sier USA og Nato. Storbritannia og OSCE fordømmer anerkjennelsen, og sier det bryter med prinsipper om territoriell suverenitet.

Kommentarer til denne saken