Gå til sidens hovedinnhold

Medvedev tar over

... men kritikerne tviler på at Vladimir Putin lar den nye presidenten styre alene.

Klokken 12 i dag avla Dimitrij Medvedev ed som Russlands tredje president etter Sovjetunionens fall i 1991, melder Reuters.

Sivil frihet
Seremonien fant sted i det store Kremlpalasset i Moskva, og er begynnelsen på et styresett han må dele med avtroppende president, Vladimir Putin.

Medvedev (42) er advokat av utdannelse, og er håndplukket som Putins etterfølger. I sin første tale som president understreket han viktigheten av blant annet frihet.

- Jeg mener mine viktigste mål er å forsvare sivil og økonomisk frihet, sa presidenten foran 2.000 gjester.

- Vi må kjempe for en ekte respekt for loven og overkomme problemene med lovlig nihilisme, som er ødeleggende for moderne utvikling.

Mange utfordringer
Den nye presidenten overtar et Russland med en voksende økonomi på grunn av høye oljepriser, men også et land med utbredt korrupsjon, økende inflasjon, et synkende folketall og et stadig mer anstrengt forhold til tidligere sovjetrepublikker og Vesten.

Avtroppende president Vladimir Putin har styrt landet i åtte år, og tar nå over som statsminister og leder av Russlands største parti, Forente Russland. Han har sagt han vil beholde politisk innflytelse, uten å forstyrre maktbalansen. Flere politiske eksperter tviler på at den tidligere KGB-spionen vil la Medvedev styre alene på toppen.

De to har jobbet sammen siden 1990.