Gå til sidens hovedinnhold

Medvedev truer sine naboer

- Vi vil reagere på akkurat samme måten neste gang.

Russlands president Dmitrij Medvedev advarer andre land mot å foreta lignende aksjoner som det Georgia gjorde sist uke, da væpnede styrker gikk inn i Sør-Ossetia.

- Dersom noen angriper våre statsborgere, våre fredsbevarende soldater, så vil vi selvfølgelig reagere på akkurat samme måte som vi har gjort denne gangen. Det bør det ikke herske noen tvil om, sier Medvedev fredag.

Georgias nære forbindelser til USA har lenge irritert det langt mektigere nabolandet, og Medvedev har gjennom maktforholdet i konflikten med Georgia allerede vist andre land i området hva som kan skje dersom Russlands interesser trues.

Økt press
Medvedev sier også at det er umulig for Sør-Ossetia og Abkhasia å fortsette som deler av Georgia, melder Reuters.

Samtidig øker det internasjonale presset på Russland, melder CNN.

USAs utenriksminister Condoleezza Rice er fredag i Georgias hovedstad Tbilisi for å få president Mikhail Saakashvili til å underskrive på den endelige våpenhvileavtalen som er utarbeidet av EU og det franske formannskapet med president Nicolas Sarkozy i spissen.

- Bøllete
USAs president George W. Bush beskylder Russland for å håndtere konflikten som landet gjorde under den kalde krigen, med sin bøllete og truende atferd.

Det har kommet meldinger som tyder på at Saakashvili ikke automatisk vil godta vilkårene, men det er regnet at Rice vil presse for å få den gjennom for å få en slutt på krisen. Georgiske myndigheter har da heller ikke det store valget enn å gjøre som amerikanerne vil.

- Avtale er ikke om framtiden til befolkningen i Abkhasia og Sør-Ossetia, det er en avtale om å få russiske styrker ut, sier utenriksministeren.

Styrker i Georgia
Fredag møtte den tyske forbundskansleren Angela Merkel Russlands president Dmitrij Medvedev, der hun ba Russland trekke seg ut av Georgia.

Russiske styrker kontrollerer fremdeles store deler og flere byer - blant dem Gori og Poti - i landet, til tross for at Russland skrev under på en midlertidig våpenhvileavtale tirsdag, som blant annet medførte at landene skulle trekke sine styrker tilbake til de opprinnelige posisjonene forut for kamphandlingene.

Merkel sa på en felles pressekonferanse med Medvedev at begge parter har skyld i konflikten, som startet torsdag sist uke, men at Russlands maktbruk var uten proporsjoner.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken