NRK Forbrukerinspektørene presenterte onsdag en undersøkelse hvor nesten halvparten av takstmennene føler at de har vært presset av meglere til å sette høyere pris på boligen som skal selges.

Leder i Norges eiendomsmeglerforbund, Christian Vammervold Dreyer, reagerer sterkt på fremstillingen til NRK. Han sier at meglerne ennå ikke har vurdert om de vil foreta seg noe overfor Pressens Faglige Utvalg.

- Det har vi ikke tatt stilling til. Nå jobber vi først og fremst med å slokke brannen, sier meglerlederen til NA24.

- Presser ikke, men sparrer
I NRKs undersøkelse skal 43,2 prosent av de 620 takstmennene som har svart, ha blitt bedt av meglerne om å utelate og lyve om funn i sine rapporter.

Les mer:- Meglere ber takstmenn lyve

- Det er total skivebom i forhold til hva som skjer der ute. Jeg har sett på undersøkelsen, og det er litt sånn; slik man roper i skogen får man svar, sier Dreyer.

Han forteller at det meglerne minst ønsker seg er at det skal dukke opp skjulte mangler og feil i etterkant. Dette fører kun til merarbeid og dårlig forretning for meglerne.

Dreyer sier videre at det vanligvis foregår en diskusjon mellom megler og takstmann før taksten endelig settes.

- Vi brukes ofte som en sparringspartner for takstmannen, og på den måten påvirker vi jo innholdet i taksten. Men, at vi vil skjule ting, det stiller jeg meg totalt uforstående til, sier Dreyer.

Reagerer på Forbrukerrådet
Underdirektør i Forbrukerrådet, Torgeir Øines, sier til NRK at han har hatt mistanke til at det har kunnet forekomme tilfeller der meglerne presser takstmennene. Forbrukerrrådet-direktøren mener imidlertid at det store omfanget i NRKs undersøkelse overrasker ham.

Dreyer sier at han stiller spørsmålstegn ved uttalelsene fra Forbrukerådet, og lurer på om de har blitt presentert for undersøkelsen på en riktig måte .

Lederen i Norges Eiendomsmeglerforbund mener at det virkelige problemet er hvis en takstmann lar seg presse.

- Da er det én hel bransje som har et etisk problem, som det må tas tak i, sier Dreyer til NA24.