Gå til sidens hovedinnhold

Meklingsmannen har landet i Oslo

Det kan gå mot en løsning i storstreiken.

Meklingsmann Dag Nafstad har etter det VG og NRK erfarer landet i Oslo, og ifølge NRK har han lagt fram et forslag som partene i kommunestreiken skal ta stilling til mandag kveld.

Dette avviser Unio-leder Anders Folkestad.

- Jeg ser at det er sagt i mediene at det er lagt fram et forslag. Men det stemmer ikke. Jeg har ikke annen kommentar enn at meklingsmannen er på plass og vi får se om han har noe å legge fram etter hvert, sier Folkestad til Dagbladet.

Det har hele mandag vært spekulasjoner om at det kan gå mot en løsning mellom partene i kommuneoppgjøret, og at streiken dermed vil kunne bli avblåst.

Les også: I dialog for å få løst kommunestreiken

Ikke innkalt til møte
Etter det NTB har grunn til å tro, har Nafstad møter med KS for å sondere terrenget med tanke på å legge fram et forslag i løpet av kvelden og natten.

Ved 21.30-tiden var utviklingen ennå ikke kommet så langt, og de streikendes organisasjoner - Fagforbundet, Unio, YS og Akademikerne - er ennå ikke innkalt til noe møte i regi av meklingsmannen.

Streiken kan trappes opp
Til nå har kommuneansatte streiket i protest mot det de ser som et KS-tilbud med altfor dårlige lavtlønns- og kvinneprofil.

Hvis ikke partene finner noen løsning på konflikten i løpet av natten, har YS og LO varslet at de vil ta ut ytterligere 1400 medlemmer i streik fra i morgen. Også Unio vurderer en opptrapping.

- Klare signaler
- Vi har sendt ut klare signaler om hva som skal til for å finne en løsning. KS må legge bort prinsippene om å godta at størsteparten av tilleggene kommer som sentrale tillegg og ikke som lokale. Deretter må man opp på en ramme på bortimot 3,5 prosent, sa YS-leder Tore Eugen Kvalheim til TV 2 Nyhetskanalen tidligere mandag ettermiddag.

45.000 i streik
Streiken har pågått siden fredag 28. mai, og siden onsdag i forrige uke har 45.000 medlemmer av Fagforbundet, Unio, YS og Akademikerne vært tatt ut i konflikten. Mandag var det flere enn 100.000 foreldre og barn som ble rammet av stengte skoler og barnehager. I tillegg er sykehus, bibliotek, renovasjon, tekniske tjenester og boliger for psykiske utviklingshemmede rammet av streiken.

Så langt har Norske kommuner søkt rundt 9000 ganger om dispensasjon fra streiken. Dette gjelder innenfor velferdstilbud og helsetilbud som rent drikkevann, barnevern, psykiatri, sykehjem og hjemmehjelp. Det er de streikende som behandler søknadene, og så langt har organisasjonene innvilget om lag 5400.

- Dette viser at begge parter sterkt ønsker å forhindre negative konsekvenser innenfor svært viktige områder. Jeg vil oppfordre kommunene til å fortsette å søke dispensasjon etter «føre var»-prinsippet, sier KS-direktør Sigrun Vågeng i en pressemelding.

Kommentarer til denne saken