Gå til sidens hovedinnhold

Melder seg ut av KrF i protest

KrF-ledelsens holdning til Israels angrep på Gaza gjør at Jorunn Ruset melder seg ut av partiet i protest.

- Det er ufattelig at KrF ukritisk stiller seg bak den voldelige og folkerettsstridige politikken Israel fører, sier Jorunn Haanes Ruset fra Vinstra til GD.

21 års medlemskap i Kristelig Folkeparti er over, for Ruset vil ikke tilhøre et parti der ledelsen stiller seg bak Israels angrep på Gaza.

- Nå har det toppet seg for meg. KrF selger sjelen sin, sier hun til avisen.

Skrev brev
«Når ble drap på hjelpeløse mennesker forsvar?» skriver Ruset i et brev til partiets ledelse.

- Når Israel kan fortsette sitt voldelige forsvar, er det fordi feige og forblindede vestlige ledere har velsignet og støttet deres politikk, skriver hun videre.

Rusets har vært kommunepolitiker i Nord-Fron og aktiv lokalpolitiker, men kjenner også konflikten i Midtøsten godt. Hun har bodd i Jerusalem, der faren hennes jobbet i flere år. Selv gikk hun på skole der i tre år. Skolegangen ga Ruset et innblikk i konflikten sett fra palestinernes side.

- Fortvilelsen over Vestens likegyldighet og passivitet overfor det palestinske folkets lidelser har bare økt gjennom årene. Jeg forsvarer ikke terrorhandlinger, men jeg forsvarer heller ikke de handlinger som utføres av militærregimet Israel. Dette er opp til Israel, og slik har det vært i 60 år. Israel har vist en vedvarende arrogant holdning. Hadde de vist vilje og rukket ut en hånd, kunne konflikten i Midtøsten vært løst, mener Ruset.

- Rett til forsvar
- Stilt overfor Hamas sine vedvarende rakettangrep har Israel har rett til å forsvare seg. Mottiltak må imidlertid være forholdsmessige, ikke minst for å skåne sivilbefolkningen, og ingen må tro at militære midler løser selve konflikten, skriver KrF-leder Dagfinn Høybråten på partiets nettsider.

Høybråten kommer ikke til å delta på torsdagens støttemarkering for Israel utenfor Stortinget.

- Kristelig Folkeparti har bare registrert én utmelding siden bombingen av Gaza startet i forrige uke, sier informasjonssjef Erik Lunde til Nettavisen.

Hvilke andre reaksjoner partiet har fått fra sine medlemmer vil ikke Lunde kommentere nærmere.

Kritikk fra kirken
Den norske kirke har i et brev kommet med krasse uttalelser mot angrepet på palestinerne til Israels ambassade. Mandag måtte generalsekretær Olav Fykse Tveit i Mellomkirkelig råd, forklare seg ovenfor chargé d'affaires Aviad Irvi i Oslo.

Både Tveit og biskop Olav Skjevesland, som også hadde underskrevet brevet, forsvarte både tonen og innholdet i kritikken av den millitære akjsonen mot Gaza.

Også tidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett er opprørt over krigshandlingene på Gaza og formaner begge parter til våpenhvile.

- Når barn, kvinner og eldre uskyldige gjøres til mål for, eller tilfeldig rammes av, den israelske krigsmaskinen, kan verdenssamfunnet ikke la være å ta ansvar. Hensynet til å redde sivile liv må gå foran taktiske og strategiske vurderinger, sier lederen for Det europeiske religionslederrådet som er en del av det globale nettverket Religioner for fred.

- Vi kritiserer også Hamas. Men hovedansvaret nå ligger hos Israel for den humanitære katastrofen, sier Tveit til Bergens Tidende.

Kirkeledere i Jerusalem uttrykker i en felles uttalelse tirsdag forrige uke, bekymring og dyp sorg over oppblussingen av vold mellom israelere og palestinere og fordømmer «alle former for vold og drap fra alle parter».

Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet