GRÜNERLØKKA, OSLO (Nettavisen): - Nei, nå står det helt stille. Har det noe med Jesus å gjøre?

Roger (39) tar seg en pause fra arbeidet og nyter sola på Grünerløkka i Oslo når Nettavisen dagen før pinseaften overrumpler han med spørsmålet om den kristne høytiden pinse.

Han er i godt selskap. Nordmenn flest går pinsehelga og den ekstra fridagen i møte uten å vite så mye om hvorfor det er helligdag på mandag, 2. pinsedag.

Tre av fire vet ikke

På oppdrag fra analysebyrået Retriever og Vårt Land spurte Ipsos MMI 1011 personer over 15 år hva grunnen er til at pinsen er høytid. Tre av fire vet ikke. 26 prosent svarte feil. 47 prosent svarte at de ikke visste, ifølge Vårt Land.

- Føler meg så teit

16 år gamle Ida er på sporet, men kommer ikke helt i mål:

- Pinse? Det var noe med så og så mange dager etter påske... Nei, jeg føler meg så teit, sier hun før hun hopper på bussen med venninnene.

- Pinse? Ja, det har noe med Jesus å gjøre, men hva har jeg glemt, sier kioskeier Amin (46) og smiler. Han hører til dem som ikke bevilger seg en ekstra fridag, pinse eller ei.

- Nei, her er det åpent alle dager, sier han.

- Fint at du spør
- Det er veldig fint at du spør. Vi lurer på det samme! ler Sara (25) og Linda (29). De kommer til at «det har noe med Jesus å gjøre», men der stopper det opp.

- Har det noe med Kristi himmelfartsdag eller påske å gjøre? spør Helene (29), mens vi omsider nærmer oss et riktig svar med Bjørn (26):

- Noe med den hellige ånd

- Ja, hm. Her får jeg ta fram de gamle KRL-kunnskapene mine. Det er noe med den hellige ånd. Etter påske og Kristi himmelfartsdag... Jesus har reist tilbake, og den hellige ånd viser seg?

Vi gikk til pinsevennene for å finne ut mer om pinsen og spurte Andreas Hegertun, forstander og pastor i Filadelfiakirken, landets største pinsemenighet.

- Gjennom Guds ånd

- De fleste religioner, inkludert jødedommen som var forløperen til kristendommen, har hatt en forståelse av at Gud kommuniserer direkte med mennesker gjennom noen få utvalgte, som prester, profeter eller sjamaner for den del. Jesus lovet sine venner at når han ikke lenger var der, skulle de alle få ha et vennskap med Gud, gjennom Guds ånd, og pinsen er dagen da dette skjedde, 50 dager etter påske.

Ikke enkelt å forklare

Mange vet ikke hvorfor vi feirer pinse, og Hegertun innrømmer at det kan være vanskelig å forklare.

- Det er enklere med jul - Jesus fødselsdag, og påske, da Jesus døde og sto opp. Men det som skjedde i pinsen er utrolig viktig fordi det innførte en slags flat struktur i religionens verden. Budskapet er at Gud snakker til alle mennesker, alle mennesker kan oppleve Guds ånd, ikke bare noen utvalgte få.

- Hva var det som konkret skjedde i Jerusalem den gangen, 50 dager etter påske?

- Vennene til Jesus var samlet og opplevde å bli fylt av den hellige ånd. Det ga seg uttrykk i at de begynte å snakke slik at mennesker av alle språk kunne forstå dem.

- Hvorfor heter det pinsevenner?

- Det er historiske grunner, men vi synes at denne delen av Bibelen er underkommunisert, det at mennesker kan ha en direkte relasjon til Gud. Så er det en viss ironi i at det som nettopp gjorde troen tilgjengelig for alle, i dag er en såpass ukjent høytid.

Størst av pinsemenighetene

Med 3000 mennesker innom hver uke er Filadelfiakirken den kirken i Norge som samler flest mennesker, med unntak av katolikkene i St. Olavs kirk i Oslo.

I pinsen allierer de seg med Storsalen menighet og Oslo misjonskirke Betlehem og venter et sted mellom 900 og 1000 mennesker til gudstjeneste.

Les også: Slik blir pinseværet