Gå til sidens hovedinnhold

Mener bilen sto stille da det smalt

Mannen som er tiltalt for bildrap på Olympiatoppens trener, erkjenner ikke straffskyld.

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Den 1. mai i fjor ble Per Egil «Pella» Refsnes, som var styrketrener ved Olympiatoppen, påkjørt av en bil i Tvetenveien i Oslo. Han døde kort tid etter ulykken av skadene han pådro seg.

Refsnes ble 54 år gammel.

Les også: Syklist omkom i trafikkulykke

- Jeg erkjenner ikke
Politiet har tatt ut tiltale mot mannen som kjørte på Refsnes, og mandag startet rettssaken mot 39-åringen i Oslo tingrett.

Mannen er tiltalt for ved uaktsomhet, ved bruk av motorvogn, å ha forvoldt en annens død. Han nekter selv for å ha handlet uaktsomt.

- Jeg erkjenner ikke straffskyld, sa mannen da rettssaken startet.

Tiltalte skal ha svingt inn på en bensinstasjon på venstre side av veien, og skal ifølge tiltalen ikke ha blitt oppmerkson på at Per Egil Refsnes kom syklende i motgående kjørefelt. Han hadde vikeplikt for syklisten.

«Det oppsto sammenstøt med den følge at Per Egil Refsnes ble påført så store skader at han døde kort tid etter ulykken», står det i tiltalen.

Les Olympiatoppens minneord om Refsnes

- Skulle fylle bensin
Den tiltalte mannen sa i sin forklaring at han skulle inn på bensinstasjonen for å fylle bensin da ulykken skjedde.

- Vi hadde planlagt å dra på piknik til Ekeberg. I den forbindelse dro jeg i forveien for å fylle på bensin, sa mannen, som skulle slappe av med familien denne dagen, siden det var 1. mai og fridag.

Han fortalte at han kjørte gjennom en rundkjøring like før bensinstasjonen, og så oppover Tvetenveien der han skulle ta av fra veien.

- Jeg mener jeg gjør ting riktig, og ikke foretar noe klandreverdig. Jeg har riktig fart, gir signal og håndterer prosedyren hvor jeg ser om det er klart, noe man gjør når man skifter felt. Jeg registrerte ingen å ta hensyn til i det jeg skulle svinge over, sa mannen i retten.

- Jeg hørte et rop
Det han kan huske like før sammenstøtet med Refsnes, var at han måtte stoppe opp i motsatt kjørefelt da han skulle svinge over veien. Han skal ha stått og ventet der i 5-6 sekunder.

- Slik jeg husker det var det noe som oppholdt meg på fortauet, og jeg ventet da på veien til det da skulle bli klart. Slik jeg sa det så registrerte jeg ingen å ta hensyn til fra høyre, men i det jeg skulle sette bilen igang igjen, så hører jeg et rop, et utrop som «hei», sa 39-åringen.

Da han hører ropet, ser han Refsnes et par meter fra bilen.

- Jeg ble oppmerkson på at han blir klar over meg i siste liten, hvor han forsøker å bremse. Jeg ser at sykkelen tipper over. Jeg forventer han oppå panseret, men han blir borte for meg. Så hører jeg et lite dunk, hvor jeg ikke registrerer noe kraftig sammenstøt. Så svakt som lyden kommer, og i og med jeg ikke kjenner noen rystelser i bilen, så håper jeg at det har gått bra, sa han.

- Men når jeg går ut av bilen så ser jeg alvoret, sa mannen, tydelig preget.

Han mente bilen hans sto stille da det smalt.

- Hva var det som hindret deg på fortauet? spurte aktor.

- Jeg kan ikke helt erindre helt klart om det var folk som gikk nedover eller oppover. Jeg kan desverre ikke si det, jeg har ikke ansikter i minnet mitt, men jeg husker at det var noe som oppholdt meg der, sa han.

- Tankene går til familien
Tiltalte sa at hans tanker går til Refsnes' familie.

- Jeg vil bare si også at mine tanker går til de etterlatte. Det er en forferdelig tragisk ulykke, og jeg forestiller meg at det har vært veldig vanskelig for familien til Refsnes, sa han.

- Hvordan har tiden etter ulykke vært for deg? spurte hans forsvarer, advokat Ketil Magnus Berg.

- Vi kan ikke måles med den sorgen familien til Refsnes har. De har tross alt mistet et kjært familiemedlem. De har det sikkert helt umåtelig vondt. Det har jeg ingen problemer med å forstå, men vi har hatt våre tunge stunder vi også, og har det fortsatt. Men det kan aldri måles med det tapet familien til Refsnes har, sa 39-åringen.

- Det er flere ofre
Aktor Oddbjørn Søreide sa i sitt innledningsforedrag at dette er en tragisk sak for begge parter.

- Hendelsen er selvfølgelig en tragedie for Refsnes kone og barn, som brått har mistet et familiemedlem. Men dette er også tragisk for tiltalte. Dette har vært vanskelig for tiltalte, og ikke bare for ham selv, men også for hans familie. Så her er det flere ofre, sa Søreide.

Han sa at spørsmålet retten nå skal ta stilling til, er om tiltalte har handlet uaktsomt eller om dette er snakk om en trafikkulykke der tiltalte ikke kan lastes.

Politiet fant verken bremse- eller skrensespor på ulykkesstedet.

Krever erstatning
Refsnes etterlot seg kone og tre voksne barn.

Bistandsadvokat Petar Seculic sa i retten at han på vegne av familien vil legge ned påstand om en oppreisningserstatning på 75.000 kroner til hver av de fire familiemedlemmene.

Seculic opplyste også at Refsnes etterlatte kone, vil innta vitneboksen under rettssaken. Hun er mandag tilstede i retten, sammen med ett av sine barn.

Mannens forsvarer, advokat Ketil Magnus Berg, mente at tiltalte må frifinnes for kravet om oppreisning.

- Synet herfra er at han ikke har opptrådt grovt uaktsomt, sa Berg.

- Dette er fryktelig
Refsnes var spesielt knyttet til ishockeylandslaget, og det var en knust landslagstrener som uttalte seg til pressen etter ulykken.

- Dette er fryktelig og veldig tungt. Jeg har kjent ham i 27 år. Uten Pella hadde hockey-Norge sett annerledes ut, sa Roy Johansen til NTB.

Refsnes har fulgt opp mange av de beste norske idrettsutøverne, og var blant annet sterkt delaktig i Aksel Lund Svindals comeback etter fallulykken i Beaver Creek.

Det er satt av to dager til rettssaken.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping