Gå til sidens hovedinnhold

Mener Dæhli er tjent med å droppe Solskjær

- Bør spille på det høyeste nivå.

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Neste sesong kan det bli få nordmenn i Premier League. Denne sesongen rykket både Fulham, Norwich og Cardiff ned fra den øverste divisjonen i England og dermed forsvant en rekke norske bidrag. Brede Hangeland, John Arne Riise, Mats Møller Dæhli, Jo Inge Berget, Magnus Wolff Eikrem og Alexander Tettey opplevde alle et bittert nedrykk.

Dermed gjenstår kun Jonathan Parr av de norske spillerne i Premier League. Parr står uten kontrakt til sommeren og har hintet om at han ønsker et klubbytte. Slik sett kan også han forsvinne fra toppdivisjonen på balløya.

Da Per-Mathias Høgmo tirsdag tok ut sin landslagstropp, ble han spurt om framtiden til de nevnte spillerne. På spørsmål fra Nettavisen innrømmer han at The Championship kanskje ikke er den mest gunstige ligaen for hans menn.

- Store avvik
Høgmo trekker blant annet fram spillestil som en viktig faktor.

- Det er en tøff, fysisk liga, det er det ikke tvil om. Det er meget krevende å spille i The Championship. Dette handler en del om hvilken type fotball de spiller der og hvilken kompetanse vi ønsker å utvikle på landslaget, i vår måte å spille på. Vi har en veldig spillende stil, sier Høgmo til Nettavisen.

- Det er viktig at spillerne får en gjenkjenning av måten man spiller fotball på både på klubblaget og på landslaget. Det bør ikke være noen store avvik.

Championship har som Høgmo nevner et rykte for å være en tøff liga. Det er også en langt mer direkte liga, enn for eksempel Premier League, og ballen forflytter seg ofte fort fram og tilbake i banen, ofte uten å være innom midtbaneleddet. Spillestilen varierer selvsagt fra lag til lag, men det er ikke til å komme bort fra at det fysiske aspektet er større enn det tekniske i ligaen.

Høgmo antyder derfor at profiler som Tetty, Hangeland og Dæhli, som alle har kapasitet til å være dominerende profiler på landslaget, bør flytte på seg.

- Vi kan bruke en midtstopper som eksempel. Det er stor forskjell på om du blir utfordret langs bakken og på tempo, eller om det er mye lange baller og luftdueller i kampene du spiller. Dette er noe vi følger med på hele veien og derfor tenker jeg at det er en fordel om de nevnte spillerne spiller på høyeste nivå. Det er stor forskjell på Premier League og Championship, sier han.

Cardiff ledes etter alt å dømme av Ole Gunnar Solskjær også neste sesong. Det var nordmannen som hentet Dæhli til Premier League, men Høgmo antyder altså at Dæhli vil være best tjent med å droppe Solskjærs Cardiff til fordel for en større klubb, om tilbudet skulle dukke opp i løpet av sommeren.

- Mats, Tettey og Brede har alle vist at de hører hjemme i Premier League, de er i stand til å prestere på høyt nivå der, mener den norske landslagssjefen.

- Ingen føringer
Høgmo påpeker at spillere som holder til i The Champiopnship eller andre mindre ligaer, som 2. Bundesliga og Tippeligaen, på ingen måte er uaktuelle for landslaget, men er klar på at alle bør spille på så høyt nivå som mulig.

- Ruben Yttergård Jenssen er et godt eksempel på en spiller som har tatt steg i 2. Bundesliga, i Kaiserslautern. Det er en god utviklingsarena for ham. Han har en høy stjerne der. Tippeligaen er også en bra arena for unggutta.

- Gir du råd til spillere om klubbsituasjon?

- I den grad det er ønskelig, kan jeg være en samtalepartner, men jeg legger ingen føringer på det. Det gjør jeg ikke, svarer Høgmo på spørsmålet.

Når det gjelder Jon Inge Berget og Magnus Wolff Eikrem, som nesten ikke har spilt fotball siden de meldte overgang til Cardiff, er Høgmo litt mer usikker.

- Når det gjelder Jo Inge, så har nok han og Ole Gunnar (Solskjær) en tett dialog. Så får vi se hva det ender opp med. Enten bestemmer de at han skal satses på i Cardiff, eller så blir det et klubbskifte, sier Per-Mathias Høgmo.

- Vi må være klar over at konkurransen i Premier League er tøff. Det er ikke lett å komme med på laget. Det er 25-30 toppspillere som kjemper om en plass. Det er først når du kommer i den settingen, at du får svar på hvordan du fungerer i et slikt miljø, mener landslagssjefen om Cardiff-spissen.

- Jeg har selvfølgelig snakket med Jo Inge om situasjonen og mitt råd til ham er at han må jobbe knallhardt, hver dag på trening. Selv om det er litt tøft nå, så er det en del av hverdagen. Han har potensial, men må jobbe hardt.

- Topplag
Magnus Wolff Eikrem har startet én ligakamp siden han kom til Cardiff rett etter nyttår. Jo Inge Berget startet ingen kamper i ligaen for klubben i vår.

- Magnus gjorde en god kamp hjemme mot Skottland i fjor. Han er også en spiller med stort potensial, spesielt i kamper vi fører, så jeg håper å få se både ham og Jo Inge et sted der de får spille neste sesong, sier treneren.

Høgmo føler seg trygg på at den tredje nordmannen i Cardiff, Mats Møller Dæhli, har imponert såpass nå i vår at han blir å se på et høyere nivå.

- Det sier det meste at han har vært så markant på et lag som sliter. Han er trygg på nivået, så får vi se hva som skjer i sommer. Ideelt sett bør han spille på høyest mulig nivå. Jo bedre spillere han spiller sammen med, jo bedre blir han. Han kan etablere seg på et lag i toppen av Premier League, sier han.

P.S. Av de nevnte spillerne var det kun Tettey, Hangeland og Dæhli som ble tatt ut i troppen som møter Frankrike og Russland i slutten av mai.

SE HELE UTTAKET HER

Kommentarer til denne saken