Gå til sidens hovedinnhold

Mener jøder er «annerledes»

Nesten halvparten av alle europeere mener at jøder i deres land er «annerledes» enn andre borgere. Jødiske ledere er bekymret.

Det er forskningsinstituttet Ipso som har utført undersøkelsen om antisemittisme i Europa for den italienske avisa Corriere della Sera, melder NTB/Reuters.

Instituttet har stilt spørsmålene i Italia, Frankrike, Belgia, Østerrike, Spania Nederland, Luxembourg, Tyskland og Storbritannia.

Undersøkelsen blir offentliggjort dagen før minnemarkeringen av jødeutryddelsene under andre verdenskrig skal arrangeres i mange europeiske land.

Jødiske ledere har i lengre tid uttrykt bekymring over hva de mener er økende antisemittisme i Europa.

- Spiller offerrolle
På spørsmål fra forskningsinstituttet om jøder i de forskjellige landene har «en mentalitet og livsstil» som er annerledes enn andre borgeres, svarte 46 prosent ja.

Drøyt 40 prosent av de spurte svarte at de mener jøder har «et spesielt forhold til penger» og 35,7 prosent mener at jøder « bør slutte å spille på offerrollen fra Holocaust og jødeforfølgelsene for 50 år siden».

Nesten 18 prosent sier ifølge undersøkelse at de føler jødedommen er «intolerant», mens nesten 17 prosent svarte at de ikke ser på jøder som «virkelige» landsmenn.

Bekymret
Jødiske ledere som nyhetsbyrået Reuters har kontaktet i forbindelse med undersøkelsen, er bekymret over resultatet.

- Antisemittismen er tydeligvis langt mer motstandsdyktig og utholdende enn vi har trodd til nå, sier den britiskfødte rabbineren David Rosen, internasjonal direktør for inter-religiøse saker i den amerikansk-jødiske komité.

Rosen, som bor i Israel, sier han tror det er en økning i antisemittismen fordi det har gått så lang tid siden grusomhetene under andre verdenskrig, da 6 millioner jøder ble tatt av dage i en systematisk tysk utslettelsesprosess.

- De moralske implikasjonene ved antisemittismen går rett og slett ikke hjem hos de yngre generasjonene i Europa, frykter han.

- Enda mer overraskende enn at så mange mennesker har disse oppfatningene, er at så mange av dem faktisk er villig til å uttrykke dem, sier Rosen.

Midtøsten
Undersøkelsen antyder at holdningene som kommer til uttrykk blant europeere har sammenheng med kritikken mot Israel på grunn av situasjonen i Midtøsten.

Over 71 prosent av de spurte mener at Israel bør forlate de okkuperte områdene og at palestinere må slutte å angripe israelske mål.

Mer enn 68 prosent sier de mener Israel har en rett til å eksistere, men at regjeringen til statsminister Ariel Sharon gjør «gale valg».

Svarene i meningsmålingen tyder på at nasjonalistiske følelser er sterkere i Italia enn de øvrige landene. Mens 46 prosent av det totale antallet spurte sier at jøder er «annerledes» enn andre innbyggere i deres land, svarte 50,5 prosent av italienerne at det er slik.

Negative italienere
Det var også betydelige flere italienere enn andre europeere som sa at de mener jødene ikke er «virkelige» landsmenn.

Italias best kjente jødiske leder, Tullia Zevi, sier hun tror resultatet har sammenheng med at antallet muslimer øker i Italia, og at nesten alle er immigranter.

- De bringer med seg en svært negativ holdning til sionisme og Sharon. Det virker som deres holdninger overføres til andre som vender seg mot lokalsamfunn som har eksistert her i århundrer, sier hun.

Italia har det eldste jødiske samfunnet i Europa, det stammer helt tilbake til romertiden.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping