Gå til sidens hovedinnhold

Mener Unge Høyre- og FpU-politikk skaper mer vold og overgrep

- Vi vil sterkt advare mot forslaget om utvidede skjenketider.

Generalsekretær Mina Gerhardsen i Actis - Rusfeltets samarbeidsorgan, er sterkt uenig i forslaget til regjeringens ungdomspartier om å utvide skjenketiden fra 03 til 04.

- Det vil føre til et bedre uteliv, mener leder i FpU, Atle Simonsen.

Les mer: Ungdomspartier vil skjenke til klokken 04

- Vi vil sterkt advare mot dette forslaget. Det er en klar sammenheng mellom vold og skjenketider. Senere skjenketider betyr at det blir mer vold. Åtte av ti voldstilfeller ute skyldes rusbruk, viser forskningen.

- Men vil ikke lengre åpningstider bety at ikke alle drar hjem samtidig, og at man dermed unngår mange sinte mennesker i lange drosjekøer?

- Nei, det som skjer ved lengre åpningstider er at folk rekker å drikke mer, de blir fullere, og det øker risikoen for trøbbel og bråk. Vi ser fra Trondheim at da skjenketidene ble redusert fra 03 til 02 så ble volden redusert med 70-prosent, sier Gerhardsen (du kan lese mer om det her. Ekstern lenke).

- Men bør ikke folk få lov til å bestemme mer selv når de skal gå hjem fra byen?

- Dette handler også om andre menneskers trygghet og trivsel. Utelivet påvirker også de som ikke er på pub. Undersøkelser har vist at 1,5 millioner mennesker i Norge plages av andres drikking. De plages av alt fra støy og hærverk til vold og opplevelser av utrygghet, sier hun (dette kom fram i en SIRIUS-undersøkelse i 2004 som du kan lese mer om her).

- Hva ønsker dere da?

- Vi støtter KrFs forslag om å flytte skjenketidene til klokken 02. Det er et forslag som støttes av kunnskap om vold og skjenking. Det er også et forslag som støttes av politiet, sier Gerdhardsen.

- I en perfekt verden: Hva mener dere skjenketiden bør være?

- Vi heier på klokka 02. Vi er opptatte av å være pragmatiske og realistiske.

- Men hvis dere får flyttet skjenketidspunktet, så er dere vel ikke fornøyd med det. Når er dere fornøyd? Klokka 21?

- Nei, målet er at byen skal være en hyggelig møteplass for alle. Ikke at folk skal sitte hjemme i stua og spille brettspill, eller komme seg hjem til gullrekka.

- Drøy påstand
Fpu-leder Atle Simonsen er ikke overrasket over Mina Gerharden angriper ungdompartienes skjenkeforslag.

- At Actis, som tidligere ble kalt Avholdsfolkets landsråd, ønsker kortere skjenketider er omtrent like overraskende som at NAF ønsker bedre veier, sier Simonsen til Nettavisen.

- Hvis man skal stramme inn skjenketidene slik som KrF og Mina Gerhardsen ønsker så vil man flytte festene ut i bydeler og nachspiel hvor naboer blir plaget framfor at de som vil kan feste i kontrollerte former, hvor det passes på at det ikke skjenkes for mye. Gerhardsen klarer å lire av seg at mitt forslag vil føre til flere overgrep. Det er en ganske så drøy påstand. Jeg skal ikke si mer enn at flertallet av overgrep skjer på nachspiel og i private hjem, fortsetter Simonsen.

Simonsen viser også til erfaringer fra fra Haugesund og Bergen som viser at volden faktisk økte da skjenketidene ble strammet inn.

- Dette nekter selvsagt Gerhardsen å nevne fordi det passer ikke med hennes syn. Kontroll av overskjenking, synlig politi, opplæring i skolen om måtehold osv. er tiltak som kan få ned vold. Ikke bare skjenketidene, sier Simonsen.

Kommentarer til denne saken