Flesteparten av de nasjonale målingene før valgdagen la for stor vekt på det som så ut til å være et svært lite overtak som Hillary Clinton hadde på Donald Trump. Mange trodde hun kom til å vinne valget.

– Målingene gjorde det helt klart feil denne gangen, heter det i en uttalelse fra interesseorganisasjonen American Association for Public Opinion Research.

LES også: Seks grunner til at Trump vant valget
OG her:26 pågrepet under Trump-demonstrasjon i Portland

Foreningen pleier etter hvert valg å analysere meningsmålingene som har funnet sted før valgdagen. En komité i foreningen har nå satt seg ned for å studere årets situasjon. Stikkord som skal følges opp er blant annet: Hvor mye bommet instituttene? Var Trump-velgerne tilbakeholdne med å stille opp, eller la de skjul på at de egentlig ville stemme på ham? Var utvalget av dem som har besvart målingene, korrekt? Ble det gjennomført for få målinger?

Visepresident Claudia Deane ved Pew Research Center tror hun har svaret. Mange tradisjonelle metoder på å gjennomføre målinger sliter med å tilpasse seg ny teknologi og nye former å kommunisere på.

HTML EMBED
embedNAvideo("Sbs7pTziK9twUemq-6Hoew", false)
HTML EMBED
embedNAvideo("xJ0sKWplIVRV4RwbEcLkWw", false)
HTML EMBED
embedNAvideo("xY_qq-1IQHNZdTss0mmcqg", false)