Gå til sidens hovedinnhold

- Menneskene er for mange

Befolkningskontroll vil gi bedre miljø på global basis, hevder britisk ekspert.

Bør flere land bestemme hvor mange barn hvert par skal kunne få?

-Vi er for mange mennesker i verden til å ta godt nok vare på miljøet, hevder professor Chris Rapley ved Storbritannias institutt for arktiske studier overfor BBC.

Med henblikk på miljøproblematikk mener en del forskere, der i blant Rapley, at en stor del av problemet er presset verdens befolkning utøver på miljøet.

- Askepott i miljøbevegelsen
Rapley er blant forskerne som nå går ut og understreker forbindelsen mellom miljøproblemer og behov for befolkningsbegrensning.

Familieplanlegging er «Askepott» i miljøbevegelsen, mener han.

-Dersom man mener at størrelsen på menneskets økologiske fotspor er et alvorlig problem, noe det foreligger mye bevis på, vil et rasjonelt syn være at man må ta opp befolkningsstyring som et av flere tiltak for å redusere fotsporet, skriver Rapley i et innlegg til BBC.com.

I debatten om bærekraftig utvikling står blant andre såkalte teknologioptimister og forkjempere for en mer offensiv ressursforvaltning mot hverandre. Et av hovedargumentene til sistnevnte gruppe, dersom man skal kunne samle disse i en bås, er at så miljøvennlig teknologi ikke finnes ennå - og at man derfor må ty til andre tiltak i på vente av bedre og kanskje for enkelte land for dyr teknologi.

Beregning av bærekraftig utvikling i form av økologiske fotspor er omstridt. Målet er imidlertid utviklet nettopp for å skape oppmerksomhet rundt menneskers ressursbruk, og for å gjøre oppmerksom på det forskerne bak målet mener er ikke-bærekraftig utvikling: Altså at mennesker i dag i et globalt perspektiv undergraver sitt eget livsgrunnlag.

Europa i verstingklassen
Når målinger av økologiske fotspor, eller ressursforbruk relativt til tilgjengelige ressurser, blir utført, kommer det frem at den vestlige verden overforbruker både i forhold til tilgjengelige ressurser i regionene og i forhold til gjennomsnittlig ressursbruk på verdensbasis.

Mens svært velstående land som Norge i teorien kan bøte på miljøproblemer ved ressursbegrensninger og CO2-kvoter, må fattige land både kunne oppnå utvikling og ressursbegrensning - samtidig, dersom bærekraftig utvikling skal stå i fokus. Dermed kan regjeringsstyrte tiltak for å kontrollere befolkningsvekst, slik Kina har gjort i en årrekke, bli aktuelt i større deler av verden.

Dette synet støtter Rapley.

- En rekke studier antyder at menneskeheten forbruker jordas ressurser i ikke-bærekraftig fart, skriver han.

BBC har med dette fremhevet en høyst nødvendig miljødebatt, men Rapley legger ikke frem konkrete forslag til hvordan den antatte befolkningsveksten fra dagens seks milliarder til åtte eller ni milliarder innen utgangen av 2050, kan bli stanset.

Mer om økologiske fotspor og Europas nye strategier for bærekraftig utvikling leser du her (eksterne lenker).

Mål ditt eget fotspor - lever du bærekraftig? (ekstern lenke).

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken